Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Den Haag » Mauritshuis

Mauritshuis

In het centrum van Den Haag naast "het Torentje" van de Minister-president aan de Hofvijver, verrees rond 1640 het woonpaleis van graaf Johan Maurits van Nassau Siegen, gouverneur-generaal van Nederlands-Brazilië.
Het streng classicistische Mauritshuis werd ontworpen en gebouwd door Jacob van Campen en Pieter Post, de twee belangrijkste Hollandse architecten van hun tijd.
Sinds 1822 herbergt het intieme Mauritshuis het Koninklijk Kabinet van Schilderijen, een van 's werelds beroemdste kunstcollecties.
De collectie van het Mauritshuis bestaat momenteel uit ongeveer 800 schilderijen, 50 miniaturen, 20 beeldhouwwerken en enkele tekeningen en prenten.  De kern van de verzameling wordt gevormd door topstukken uit onze Gouden Eeuw, waaronder schilderijen van Vermeer, Rembrandt, Steen en Frans Hals.Hieronder één van drie velletjes die TNT Post heeft uitgegeven op 4 augustus 2009:

De historische band tussen Nederland en Brazilië vormt het onderwerp van drie postzegelvellen ‘Grenzeloos Nederland & Brazilië '.
Op het kaartje van "Mauritsstad" (het huidige Recife) onder op dit velletje zien we het portret van Maurits.
In die stad liet Maurits een paleis ("Vrijbrugh"), een botanische tuin en een dierentuin aanleggen.
Meer over de drie velletjes en de invulling daarvan is te lezen op
http://www.postzegelblog.nl/2009/08/02/selfsupporting-postzegelvelletjes-nederland-brazilie/


 

Hieronder geef ik een overzicht van de werken in het Mauritshuis, voor zover ze ook zijn terug te vinden op een postzegel.

Postzegel nvph-254, Prins Willem I, is vervaardigd naar een schilderij "Willem de Zwijger" van Adriaen Thomasz Key.

Het ontwerp van de postzegels nvph-300/304, de "Lachende jongen" uit de 17e eeuw, is gebaseerd op een schilderij van Frans Hals.
De ontwerper van de postzegel is Pyke Koch.
Meer over de kunstenaar Pyke Koch is te lezen op
http://www.filavaria.nl/koch.htm


De postzegels nvph-669 en nvph-670 uit de serie Kinderpostzegels van 1955 tonen portretten van respectievelijk Philips Huygens en Constantijn Huygens junior, 2 van de kinderen van Constantijn Huygens.
Constantijn Huygens (Nederlands dichter en diplomaat, Den Haag 1596 - 1687) wordt afgebeeld op een familieportret van Adriaan Henneman.

 


Een bekend schilderij van Carel Fabritius (1622 - 1654) is "het Puttertje".
Het is vermoedelijk het laatste werk van de schilder. Het werd namelijk gemaakt in 1654, het sterfjaar van Fabritius.
Het puttertje is afgebeeld op postzegel nvph-1826 uitgegeven in 1999 als onderdeel van een velletje met 10 postzegels van "17e Eeuwse Nederlandse Schilderkunst".
Fabritius raakte op 12 oktober 1654 in zijn eigen huis gewond, samen met zijn schoonmoeder, en de koster van de Oude kerk, die hij bezig was te portretteren, als gevolg van de ontploffing van het Delftse kruithuis.
Enkele uren later overleed hij in het gasthuis aan zijn verwondingen. Aangenomen wordt dat er door de ontploffing brand is ontstaan, waarbij alle schilderijen in zijn atelier verloren zijn gegaan.
Dat zou ook de reden zijn voor het kleine aantal werken dat van Fabritius bewaard is gebleven.