Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » New York » George M.Cohan

George M.Cohan

George M.Cohan
Van de mensen die wel eens in New York zijn geweest zijn er maar weinigen die het standbeeld kennen van George Michael Cohan.
Toch staat dit beeld midden op het drukke Times Square. Maar och, wie kent eigenlijk de figuur die hier is afgebeeld?


George Michael Cohan werd geboren op 3 juli 1878 in Providence, Rhode Island. Zijn ouders zeiden altijd dat hij op 4 juli was geboren, want dat is de nationale feestdag "Independance Day" (Onafhankelijkheidsdag).
Zijn ouders waren rondreizende artiesten in de zogenaamde Vaudeville theaters. George leerde van jongs af aan dus het vak van varieté artiest.

George zou uitgroeien tot een beroemd zanger, toneelspeler, schrijver, danser, componist en uiteindelijk tot producer van Broadway Shows. Van hem werd gezegd: "the man who owned Broadway" (de man die eigenaar was van Broadway).
George M.Cohan schreef meer dan 1500 liedjes, waarvan de bekendste zijn "Give my regards to Broadway", "Forty-five Minutes from Broadway" en "I want to hear a Yankee Doodle Tune".
Van zijn musicals zijn ook diverse films gemaakt. Zo is daar "The Phantom President" met Jimmy Durante, "Little Nellie Kelly" met Judy Garland en de beroemdste van al "Yankee Doodle Dandy" met James Cagney.


 


Op 3 juli 1978 (op de 100e geboortedag) gaf de Amerikaanse Post (USPS) een postzegel uit in de serie "Performing Artists". Op deze zegel zien we de oude Cohan en een jongere afbeelding van de kunstenaar met de tekst "Yankee Doodle Dandy".

Net na het uitkomen van de film "Yankee Doodle Dandy" stierf Cohan op 64-jarige leeftijd op 5 november 1942 in zijn huis aan de 5th Avenue te New York aan darmkanker. Hij werd begraven in het familie-mausoleum op het Woodlawn kerkhof in het stadsdeel Bronx.
Met het standbeeld op Times Square wordt George M.Cohan geëerd als de grootste musicale entertainer van de 20e eeuw.

Dus als U nog eens in New York komt, "give my regards to George"!