Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Parijs » Eiffeltoren

Eiffeltoren

De Eiffeltoren


De Eiffeltoren in Parijs werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1889.  En dat was toen ook precies 100 jaar na de Franse Revolutie. Twee gebeurtenissen in een klap.
Er waren ongeveer 250 mensen nodig om de toren in iets meer dan 2 jaar te bouwen. Een knappe prestatie voor die tijd!

Gustave Eiffel (1832-1923), de aannemer en bouwer van de toren, heeft lange tijd op de top van de toren gewoond.
Het idee van de toren is trouwens niet van Eiffel zelf, maar van de heren Nouguier en Koechlin, die werkten voor de firma van "meneer Eiffel".


Het was de bedoeling om het bouwwerk na 20 jaar af te breken, maar de toren werd hét symbool voor de Franse hoofdstad. En toen lieten ze hem maar staan.
De toren is 300 meter hoog. Daar bovenop staat nog een televisie-antenne van 24 meter hoogte.

Weet je wat ook wel leuk is om te weten? Door het uitzetten van het ijzer door de warmte in de zomer wordt de Eifeltoren wel 15 centimeter hoger. En als het hard waait, zwiep je op de bovenste verdieping heen en weer over ongeveer 12 centimeter (goed vasthouden!).
Dit bouwwerk is nog steeds de grootste attractie voor toeristen in Parijs. Per jaar komen er ruim 5 miljoen mensen om de toren te beklimmen (tegenwoordig met de lift hoor!).  Sinds 1889 zijn meer dan 200 miljoen mensen op het bovenste platform geweest.


Zo'n ijzeren toren kan natuurlijk flink roesten en daarom wordt hij met verf bedekt. Er zijn altijd 25 schilders aan het werk. Die werken soms alsof ze bergbeklimmers zijn. Als ze boven zijn aangekomen, en daar doen ze ongeveer 7 jaar over (!), beginnen ze weer onderaan, want dan is de oude verf weer versleten en moet er opnieuw worden geschilderd.
De Eiffeltoren stond in het begin van 2007 ook op de lijst van 21 monumenten die tot nieuwe wereldwonderen konden worden gekozen. Helaas, er waren niet genoeg stemmen.
Maar het blijft natuurlijk toch een knap staaltje!Leessuggesties:

1.Dit artikel werd eerder door mij gepubliceerd op Wistjedatjes:
http://wistjedatjes.punt.nl/index.php?r=1&id=396932&tbl_archief=0#396932

2.Weblog over de oude en de nieuwe Wereldwonderen:
http://wereldwonderen.punt.nl/


Vier zegels t.g.v. de 50e verjaardag van de Eiffeltoren (1889-1939)


Op 21 september 2010 verscheen deze mooie postzegel met een foto van de Eiffeltoren. De zegel werd gedrukt in offset in vellen van 50 stuks, zelfklevend, met een frankeerwaarde die gelijk is aan het verzenden van een poststuk over de hele wereld met een maximumgewicht van 20 gram.
Op dezelfde dag verscheen een soortgelijke postzegel met en afbeelding van de Mont Saint Michel.