Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Rotterdam » Erasmus

Erasmus

Hierboven een zogenaamde Maximumkaart met het thema Erasmus. Op een prentbriefkaart met een getekend portret van Desiderius Erasmus is de postzegel nvph-931 geplakt en afgestempeld op 30 september 1969 met Rotterdam in het stempel. Die datum was de dag dat deze postzegel werd uitgegeven. Erasmus was 500 jaar daarvoor geboren.

Meer uitleg en meer voorbeelden van maximumkaarten op deze site bij

http://postzegels.jouwweb.nl/stempels/maximumkaarten


Desiderius Erasmus, de beroemste Rotterdammer


Desiderius Erasmus
Rotterdam heeft iets met Erasmus:  De Erasmus Universiteit, Erasmiaans Gymnasium, Erasmusbrug, Erasmuslijn,...... en dat allemaal omdat de grote denker Desiderius Erasmus in Rotterdam werd geboren.
Nou ja, erg zeker is dat niet, want Desiderius was een onwettig kind van zijn vader. Vader Erasmus was een priester in Gouda die er samenwoonde met zijn huishoudster Margaretha. Zij verbleef 3 jaar in Rotterdam, waarschijnlijk om haar zwangerschap te verbergen voor de brave burgers van Gouda.
En zo werd Desiderius geboren op 27 oktober 1466 of 1469.

Er zijn 2 standbeelden van Erasmus in Rotterdam, een bronzen beeld bij de Grote of Sint-Laurenskerk en een borststuk op de Kop van Zuid.

De Rotterdamse Bibliotheek heeft een uitgebreide collectie van Erasmus ingericht in een speciale kamer. Te bezoeken via website
http://schatkamers.bibliotheek.rotterdam.nl/

Een uitgebreide levensbeschrijving van Erasmus is te vinden op
http://nl.wikipedia.org/wiki/Desiderius_Erasmus

Oh ja, bij een onderzoek in Rotterdam bleek dat ongeveer 30% van de Rotterdammers dacht dat Erasmus de architect was van de Erasmusbrug !!!


Erasmus heeft ook op een Nederlands biljet van 100 gulden gestaan. Het ontwerp van de afbeelding is van J.F.Doeve naar een middeleeuwse miniatuur van Hans Holbein de Jongere (1497-1553). Het honderd-gulden biljet was in gebruik van 1953-1978.


Nederland gaat in 2011 voor de derde keer een 2-euromunt als "herdenkingsmunt" uitgeven. Het betreft een munt ter ere aan Erasmus beroemste werk "Lof der Zotheid".


Dit wordt weliswaar de derde munt in bijzondere uitvoering, maar het is de eerste keer dat er een nationaal thema wordt gebruikt. Eerdere 2-euromunten die werden uitgegeven door (bijna) alle Eurolanden waren gewijd aan het "Verdrag van Rome"(2007) en aan "EMU 1999-2009" (2009).
De nieuwe 2011-versie komt er in een oplage van slechts 4 miljoen exemplaren. De munt kost 2 euro en is gewoon geldig in de normale circulatie als 2 euro.

Meer over de bijzondere Euromunten op
http://www.filavaria.nl/2euro.htm