Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Rotterdam » Zadkine monument

Zadkine monument

Zadkine monument  "De Verwoeste Stad"

Iedere rechtgeaarde Rotterdammer zal het merkwaardige monument van Ossip Zadkine aan de Leuvehaven kennen.
Misschien niet de officiële naam ervan, want het beeld heeft in de loop der jaren diverse bijnamen gekregen, zoals "Stad zonder Hart", "Zadkini", "Jan Gat", "Jan met de Handjes" en zelfs "Jan met de Jatjes".
Het monument  "De Verwoeste Stad"   is een bronzen beeld van een gestilleerde (cubistische) mensenfiguur.
Het gesigneerde beeld is geplaatst op Plein 1940 op een voetstuk van basaltlava. Het beeld is 6 meter hoog en weegt drie duizend kilo.

Dit beeld geeft uitdrukking van de ontreddering van een geteisterd mens.  Het refereert aan het bombardement van 14 mei 1940 toen het hart van Rotterdam werd aangevallen door de Duitsers met meer dan 1300 bommen.  De schade was enorm, zeker door de vele branden die volgden.

Het gedenkteken was een geschenk van de directie van De Bijenkorf. Met dit gebaar wilde het bedrijf de nagedachtenis aan zijn 737 omgekomen joodse personeelsleden eren.
Begin 1950 is het ontwerp van Ossip Zadkine in de hal van het stadhuis tentoongesteld. De reacties op het kunstwerk waren zeer uiteenlopend maar vooral positief.


De onthulling van "De Verwoeste Stad" van Zadkine vond plaats op 15 mei 1953 door de echtgenote van de toenmalige burgemeester van Rotterdam Van Walsum.  Bij die onthulling was de beeldhouwer zelf ook aanwezig, hier te zien op een foto (Zadkine is rechts vooraan met grijze haren)

Ossip Zadkine werd geboren in Vitebsk (Wit-Rusland / Belarus) op 14 juli 1890. Hij stierf op 25 november 1967 in Parijs (Frankrijk). Hij werd begraven op het kerkhof van Montparnasse te Parijs.
Zadkine wordt beschouwd als een "cubistische beeldhouwer". Hij woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Frankrijk.


Een ander werk van Zadkine ("Vrouw met waaier") werd in 1980 afgebeeld op een postzegel van Frankrijk.

 

Dit frankeermachinestempel werd in 1979 gebruikt door de VVV van Rotterdam.


 

Noot:

Het monument is gerestaureerd in 2007.
Op 14 mei 2007 is het gedenkteken opnieuw onthuld door burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam.