Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Verzamelen » Eiland uitgiften

Eiland uitgiften

Er zijn een heleboel eilanden en eilandjes die niet door de officiele staatspost worden bediend en daardoor zijn aangewezen op particulier initiatief.  Het zijn vaak de eigenaren van die eilanden die een prive-postbedrijf runnen waarvan de toeristen de grootste gebruikers zijn.  Vooral rondom Groot-Brittannië zijn er een groot aantal van.

De postale zendingen gaan met een boot of vliegtuigje van het eiland naar het dichtsbijzijnde postkantoor van de staat en omgekeerd wordt van daaruit de post meegenomen naar het eiland.  Voor deze dienst rekent de eigenaar van het eiland port die vaak wordt verrekend met particuliere zegels. Men noemt die zegels dan "eiland-zegels".
De eiland-zegels moeten volgens de regels aan de achterzijde van het poststuk worden geplakt. Bij een briefkaart of ansichtkaart mag dat ook links beneden.

Het zal duidelijk zijn dat de eiland-uitgiften in wezen overbodig zijn en dat ze alleen bedoeld zijn voor de verzamelaars.
Er wordt veelal gemikt op de thematische verzamelaar met allerlei "herdenkingszegels", "Europazegels", flora en fauna, inclusief allerlei blokken en velletjes.


De meeste verzamelaars hebben deze handelwijze natuurlijk wel ingezien, zodat de tijd van de 'gouden zaken' bij de verkoop van deze plaatjes wel voorbij is.  Toch verschijnen ze nog steeds en veel vooral nieuwe verzamelaars hebben nog geen ervaring met die vreemde "landjes" en nemen ze graag op in hun verzameling.

Hier volgt een (niet compleet) lijstje van uitgiften van eilandjes rondom Engeland, Schotland en Ierland:

Bernera,   Brecqhou,   Calf of Man,   Canna,  Davaar,   Eynhallow,   Jethou,   Lundy,   Pabay,   Saint-Kilda,   Sanda,   Shuna,   Staffa,  Summer Isles, Thomond Island.

Veel van deze eilandjes zijn in privé bezit of ze bevatten alleen een kolonie vogels als enige bewoners.


Een bijzonder geval is nog Sealand, een "land" dat bestaat uit een voormalig marine-platform. Daar is nogal veel over te doen geweest, ja, er heeft zelfs een "oorlog" gewoed. Zie daarvoor andere sites op Internet. Zie leessuggesties onderaan deze bladzijde.


 

Ook het Zweedse Eiland Isö behoort tot de eilanden met particuliere zegels.


In de meeste gevallen zijn de eiland-uitgiftes wel te herkennen. Eenvoudig drukwerk, dun papier, slechte tanding, heel weinig gom, en nepstempels behoren tot de kenmerken.
Voor de verzamelaar kan een echt gelopen brief of kaart nog wel interessant zijn. Maar stukken hiervan opnemen bij een officiële postzegeltentoonstelling is natuurlijk uit den boze.

 


Tot slot nog een opmerking over de eilanden Guernsey, Jersey en Man. Ook deze eilanden hebben eigen postzegels, maar die worden niet tot de hierboven beschreven eiland-uitgiften gerekend.
Deze eilanden, die een deel van Groot-Britannië zijn, hebben in 1969 postale onafhankelijkheid gekregen. Hun uitgiftes zijn gewoon legaal en verzamelwaardig.

Leessuggesties:
Lundy, zie http://www.filavaria.nl/lundy.htm
Sealand: zie http://en.wikipedia.org/wiki/Principality_of_Sealand
Kanaaleilanden, zie http://www.jeugdfilatelie.nl/jeugdfilatelie/engeland.htm