Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Verzamelen » TABS

TABS

Tabs bij buitenlandse postzegels

Op deze website heb ik al een stukje geschreven over "aanhangsels" en daarbij voorbeelden gegeven van Nederlandse postzegels.
In dit stukje ga ik wat aardige voorbeelden laten zien van buitenlandse postzegels met een aanhangsel.
De meest gebruikte term in de filatelie (wereldwijd) is trouwens "tabs" voor deze aanhangsels.
Voor de goede orde, op een tab staat geen frankeerwaarde en geen landsnaam. Op een tab die van een normale postzegel wordt gescheiden door een normale perforatie staat een (aanvullende) toelichting op de naburige postzegel.

Op 16 juni 1990 werd in België de Slag van Waterloo van 1815 herdacht met een nogal groot uitgevallen postzegel van 25 Franken.
Op de postzegel met een tab staat het slagveld bij Waterloo met links vooraan Keizer Napoleon die zijn troepen aanvoert.
De tab heeft alleen het woord Waterloo. Noot: in België noemt men een tab ook wel "vignet".

In 1981 was het 20 jaar geleden dat Yuri Gagarin als eerste mens een baantje rondom de aarde vloog in de Vostok-1. Op 12 april 1961 was dat het nieuws van de dag.
Bovenstaande Russische postzegel van 6 kopeken toont het portret van Gagarin. Op de tab aan de linkerkant staan allerlei toelichtingen. Mijn Russisch is van dien aard, dat ik het niet kan vertalen.

Deze postzegel van Israel uit 1988 is voor Nederland wel heel bijzonder. Afgebeeld is het portret van Anne Frank (1929-1945) tegen de achtergond van "het achterhuis".
Het is altijd de gewoonte geweest van de Israelische posterijen om de onderste of bovenste rij postzegels van een postzegelvel te voorzien van een tab met extra informatie of extra beeld.
Dat wil dus zeggen dat niet alle postzegels van Israel een tab hebben. Enthousiaste verzamelaars van Israel zoeken dan ook uitsluitend naar zegels met tab, die ook een hogere cataloguswaarde hebben.
Op deze tab staat nogmaals een portret van Anne Frank en een "handtekening" van Anne.

In 1980 werden in de DDR (Deutsche Demokratische Republik) enkele postzegels gewijd aan de smalspoorbanen in de DDR.
Smalsporen zijn trein- en tramlijnen met een spoorbreedta van 750 mm (75 cm) in plaats van de gebruikelijke 1435 mm (normaalspoor).
Hier zijn 2 postzegels met een afbeelding van een locomotief en een treinwagon gescheiden door een tab waarop het smalspoor is afgebeeld.
De trein loopt er van Radeburg via Moritzburg naar Radebeul.

Hierboven een deel van een loketvel met Amerikaanse postzegels uit 1993. Het betreft hier de bovenste rij.
De vijf verschillende postzegels beelden een bepaalde wintersport af. Op de 5 begeleidende tabs staat telkens een korte toelichting op de afgebeelde sporten: Alpine skiën, Slee glijden (Luge), IJsdansen, Langlaugen (Nordic Skiing), en IJshockey.


 

 

Meer over de Nederlandse aanhangsels op
http://postzegels.jouwweb.nl/verzamelen/aanhangsels


Een bijzonder geval van een Belgische tab is het "zondagstrookje".


Een zondagstrookje is een aanhangsel bij een (Belgische) postzegel met de tekst "niet bestellen op zondag".
Het was de bedoeling dat dit strookje mét de postzegel op de brief werd geplakt afhankelijk van de wens van de verzender. Het kon ook afgescheurd worden afhankelijk van het bedoelde gebruik. Alle Belgische postzegels van 1893 t/m 1912 zijn met zo'n strookje gedrukt en verkocht.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zondagstrookje