Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Zuid-Afrika » Big Five

Big Five

big5za5x.large.jpg

De 5 grootste dieren van Zuid Afrika hebben een bijzondere naam meegekregen, "the big five" (de grote vijf).
Deze groep van 5 dieren bestaat uit de olifant, de neushoorn, de leeuw, de luipaard en de buffel.
Deze dieren komen niet alleen in Zuid-Afrika voor. Sommige soorten leven in geheel Afrika en zelfs in Azië.
We zullen ze eens wat nader bekijken.

rsabig52001.large.jpg


 

olifanten.large.jpg

De olifant
Olifanten zijn de grootste zoogdieren op het land. Ze wegen tussen de 6000 tot 7000 kilo en ze worden ongeveer 3-4 meter hoog.
De olifant is zo zwaar dat hij staand moet slapen.
Hun slagtanden kunnen wel 3 meter lang worden. Afrikaanse olifanten hebben ontzettend grote flaporen. Die kunnen wel 2 meter groot worden.  Door met de oren te wapperen koelen ze zichzelf, die oren scheiden heel veel zweet uit.

Olifanten zijn planteneters en moeten dagelijks tot 200 liter water drinken.
Een kudde olifanten bestaat gemiddeld uit 14 leden. De vrouwelijke olifanten zijn zeer lieve moeders. Olifanten kunnen ongeveer 70 jaar worden. Vroeger werd er gejaagd op de olifanten vooral voor de ivoren slagtanden waar allerlei kunstwerkjes van gemaakt werden.
Maar tegenwoordig is dat gelukkig verboden.


leeuwburundi.large.jpg


De leeuw
De schattige goudbruine bolvormige jonge leeuwtjes (welpen) worden binnen een zeer korte tijd grote roofkatten met een gewicht tot 200 kilo.  De mannelijke leeuw draagt trotse manen om zijn hals, die hem in de strijd met andere mannetjes beschermt tegen de slaande klauwen van zijn tegenstander. We noemen de leeuw niet voor niets de "koning der dieren".

De leeuwen zijn de enige katachtigen die in hechte familiegroepen leven.
Meestal bestaat een leeuwengroep uit zo'n vijf vrouwtjes, hun jongen en een volwassen man.
De leeuwinnen gaan vaak samen op jacht, waarna de man bij het verdelen van de prooi zijn portie opeist.
Iedere groep heeft zijn eigen jachtterrein. Leeuwen worden gemiddeld ongeveer 20 jaar oud.


luipaardtanz.large.jpg


De luipaard
Je kunt de luipaard herkennen aan de prachtige donkere vlekken op zijn goudbruine vel. Hij wordt ook wel panter genoemd. Maar er zijn ook zwarte soorten en zelfs witte (sneeuwpanter). Hij bevindt zich het liefst in het dichte woud en op rotsachtig terrein.

De luipaard jaagt ’s nachts. Zijn buit sleept hij achter een boom, om het daar op te eten. Overdag verstoppen ze zich meestal in een boom. Ze liggen dan rustig te soezelen op een grote tak.
Het vrouwtje brengt twee tot drie jongen op de wereld. Volwassen luipaarden leven vrijwel alleen, dus niet in kuddes.


buffelruanda.large.jpg


De buffel
De Afrikaanse buffel eet graag wild gras. Een mannetje kan wel 800 kilogram wegen.
Zowel de mannetjes als de vrouwtjes dragen hoorns. Die kunnen wel een meter lang worden of nog meer.
Ze leven meestal in kuddes van enkele tientallen dieren. Vooral moerasachtige gebieden vinden ze fijn.

Ze trekken er vaak ’s nachts op uit. Wel altijd in groepsverband.
Hun grootste vijand is de leeuw. Is een buffel verwond of gekwetst, dan is hij een uiterst gevaarlijk dier.
Een buffel wordt ongeveer 25 jaar oud.


neushoorn.large.jpg

De neushoorn
Er bestaan twee soorten: de witte en de zwarte neushoorn.
De witte neushoorn heeft een brede mond, en eet voornamelijk gras. De zwarte neushoorn heeft een veel smallere mond en eet naast gras ook bladeren en twijgen.  Zowel de mannetjes als de vrouwtjes dragen hoorns.
De zwarte neushoorns zijn vrij agressief. Ze zijn van niets en niemand bang. Ze vallen voertuigen van toeristen aan en vechten zelfs met olifanten en leeuwen.  De witte neushoorn weegt ongeveer 1700 kilo.

Vroeger werd er veel op de neushoorn gejaagd. Men dacht dat het poeder van gemalen hoorns verwerkt tot "medicijnen" je kracht kon geven. Tegenwoordig is jagen verboden, maar er zijn nog altijd stropers die de dieren doden, omdat ze hun hoorns voor veel geld kunnen verkopen op de zwarte markt.  Het is daarom een bedreigd diersoort geworden.


big5tanzania.large.jpg

Waarom behoren de bovengenoemde dieren tot de groep van de grote vijf (the Big Five)?
Dat is niet omdat het de 5 grootste dieren zijn die in Afrika leven. Een nijlpaard en een giraffe zijn bijvoorbeeld net zo groot of net zo zwaar.  De keuze van die beroemde vijf heeft te maken met de geschiedenis van de jacht.

De dieren van de Big Five zijn allemaal moeilijk te schieten, óf omdat ze zo gevaarlijk zijn óf omdat ze snel op de vlucht slaan.
Vroeger waren de jagers trots op hun vangsten en lieten ze trofeeën ophangen in hun huis. En dat waren bijna altijd delen van de dieren in deze groep. Hier is een foto van zo'n "trotse" jager:

trophyroom.large.jpg

Gelukkig is het tegenwoordig verboden om op deze dieren te jagen en gaan mensen er op uit om foto's te maken van de Big Five.
En dat zijn dan hun moderne trofeeën!