Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Artikels » 2-in-1-kunst

2-in-1-kunst

Postzegels zijn echte kunstwerkjes. Het ontwerpen van een postzegel wordt in het algemeen toevertrouwd aan gerenommeerde kunstenaars. Het valt ook niet mee om op een zo'n klein oppervlak van zeg 10 vierkante centimeter iets te presenteren dat harmonisch en evenwichtig is en daarboven ook duidelijk herkenbaar en aansprekend is.
Ook de (professionele) fotografie kan in zekere mate tot de kunst worden gerekend. En daarbij geldt eveneens dat een duidelijke evenwichtige structuur en herkenbaarheid nodig zijn als voorwaarden tot succes.
In het volgende voorbeeld zijn de postzegel en de fotografie samengevoegd tot een nieuw 2-in-1 kunstwerkje met als onderwerp de Taj Mahal in Agra.

Een omgevouwen postzegel ligt op een foto. Beide zorgen voor een perfecte aansluiting.
De volgende afbeelding toont de oorspronkelijke postzegel in zijn geheel die voor deze "compositie" is gebruikt:

Dit is een postzegel uit een serie, uitgegeven in 1949 in India, met afbeeldingen van diverse bekende gebouwen in India, zoals o.a. de Gouden Tempel van Amritsar, de Sanchi Stupa in Shravasti, de Lingaraja Tempel in Bhuvanesvara en de Taj Mahal in Agra.

Bron:
http://www.freakingnews.com/Taj-Mahal-Pictures---1807.aspBovenstaande kunstwerkje doet me denken aan een Nederlandse postzegel, de nvph 1335, uitgegeven in 1985:


De postzegel is in dit geval opgebouwd uit 2 foto's van het Rijksmuseum in Amsterdam. Links een gedeelte van oude ansichtkaart en rechts een gedeelte van een nieuwere foto.
De ontwerper Michiel de Boer heeft als het ware 2 halve ansichtkaarten tegen elkaar gelegd om een totaalbeeld van het museum te krijgen. Merk op dat op de oude foto duidelijk is te zien dat het museum nog in een bijna braakliggend terrein ligt.


 

 

Noten:

1.De Taj Mahal behoort tegenwoordig tot de 7 nieuwe Wereldwonderen. Meer over deze wereldwonderen en postzegels op
http://wereldwonderen.punt.nl

2.Meer postzegels over Amsterdam zijn te zien op
http://www.filavaria.nl/amsterdam.htm