Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Artikels » Albert Schweitzer

Albert Schweitzer

 

Albert Schweitzer

Op de Nederlandse postzegel nvph-1074, uitgegeven op 21 mei 1975, staat Albert Schweitzer afgebeeld varend in een bootje dat wordt geduwd door een inboorling op een Afrikaanse rivier.  De zegel herdenkt de 100e geboortedag van Albert Schweitzer.

Albert Schweitzer (1875-1965) was een Duitse arts, theoloog, filosoof, schrijver, predikant, musicus en uiteindelijk zendeling.
Hij is vooral bekend om zijn medische activiteiten in delen van Afrika, met name in Lambarene in Gabon.
Er zijn heel veel postzegels uitgegeven die Albert Schweitzer op een of andere manier herdenken.

Albert Schweitzer werd ook op munten van zowel West-Duitsland als Oost-Duitsland (DDR) afgebeeld.

 

Voor al het werk dat hij heeft verricht voor de mensheid heeft Albert Schweitzer in 1952 de Nobelprijs voor de Vrede gekregen.

Wat echter minder mensen weten is dat deze veelzijdige man ook een groot musicus was. Op zijn 7e jaar speelde hij al harmonium  en op zijn 8e bespeelde hij het kerkorgel  in zijn geboorteplaats Kaysersberg.
Schweitzer ontwikkelde zich tot een groot muziekkenner. Hij was bijzonder gepassionneerd door het werk van Johann Sebastian Bach. En hij schreef op verzoek van de Parijse organist en componist Charles-Marie Widor (1844-1937) er zelfs een boek over dat in 1905 uitkwam.
Men zegt wel eens dat dit boek en het werk van Schweitzer een nieuwe trend zette op de stijl van uitvoeren van Bachs muziek.
Deze voorliefde voor de (orgel)muziek zien we ook terug op postzegels van diverse landen, zoals hier van Hongarije en Mali.

Albert Schweitzer stierf op 4 september 1965 in het Lepraziekenhuisje van Lambarene dat hijzelf mee had gebouwd.

Noot:
Een uitgebreide en indrukwekkende levensgeschiedenis van Albert Schweitzer is te lezen op Wikipedia.