Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Artikels » Moord !

Moord !


Moord!

Het was juni 1892. Een toen bekende Parijse postzegelhandelaar, Gaston Leroux genaamd, werd vermoord in zijn woning aangetroffen.
Het was een mysterieuze misdaad. Er was een groot bedrag aan kontant geld in huis.  In een ladenkastje lagen een gouden horloge met diamanten bezet en ook nog verschillende gouden munten en penningen.
Roof, zo dacht men, kon dus het motief niet zijn geweest. De politie kon ook niet achterhalen of het slachtoffer persoonlijke vijanden had.

Een paar van de deskundigste rechercheurs van Parijs werden met de zaak belast.
Een week na de moord ontdekte één van de rechercheurs een zorgvuldig bijgehouden index van de postzegelverzameling van de heer Leroux.  De gehele verzameling werd nagelopen.
Alle zegels waren aanwezig zoals beschreven, behalve één exemplaar: de 2-cent Hawaii van de eerste emissie van 1851. Die zegel was toen al ongeveer 4000 gulden waard.

De rechercheur in kwestie stroopte toen alle postzegelzaken van Parijs af.
Na vele gesprekken met handelaren en kenners viel de verdenking op een verwoed verzamelaar, een zekere Hector Giroux.
De rechercheur ging zich als verzamelaar uitgeven en leerde snel het benodigde vakjargon.
Hij kwam vanzelfsprekend in kontakt met Giroux en ze ontwikkelden een goede vriendschap.

Tot op zekere avond, geheel terloops, de rechercheur-verzamelaar op bezoek bij Giroux, het gesprek bracht op de zegels van Hawaii.
Gastheer Giroux was in een enthousiaste stemming en liet zijn vriend met trots zijn verzameling Hawaii zien.
En inderdaad, de 2-cent zegel zat er ook tussen.
De volgende dag werd Giroux voor een verhoor aangehouden. Hij slaagde er niet in een aanneembare verklaring te geven over hoe hij in het bezit was gekomen van die bijzondere zegel.  Tenslotte moest Giroux wel bekennen dat hij zijn vriend Leroux had vermoord omdat deze hem de 2-cent zegel niet wilde verkopen om zijn serie compleet te krijgen........

(bron: Maandblad Philatelie, december 1969, bewerkt).

De eerste serie van Hawaii wordt meestal aangeduid als de "Missionariszegels" ( Hawaii Missionaries), omdat ze bijna uitsluitend werden gebruikt door Amerikaanse missionarissen die veelvuldig correspondeerden met het thuisland USA.


Toevoeging

Er zijn nog meer postzegels die "Missionaris zegels" worden genoemd. Zo zijn er in Uganda in 1895 postzegels gemaakt met behulp van een schrijfmachine. Die zegels werden uitsluitend gebruikt door de Missionarissen in dat gebied.

Lees het hele verhaal op http://filavaria.punt.nl/#494311


Maar waar is die beroemde zegel eigenlijk gebleven

Wikipedia geeft het antwoord:

http://en.wikipedia.org/wiki/Philipp_von_Ferrary

Ferrary started collecting in his youth, then inherited a great fortune, which he dedicated to the purchase of rare stamps and coins. His collection is believed to be the greatest ever assembled, and it may never be equalled. Amongst his extremely rare stamps were the unique Tre Skilling Yellow of Sweden and the 1856 one-cent "Black on Magenta" of British Guiana. He also owned the only unused copy of the Two Cent Hawaii Missionary of 1851,for which its owner, Gaston Leroux, had been murdered by a fellow collector. Another piece owned by Ferrary was the only known cover featuring both values of the first Mauritius_"Post_Office" stamps, which has been called "the greatest item in all philately".