Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Artikels » Nederlandse Vlag

Nederlandse Vlag


Eerste Dag Envelop, nummer nvph-119, uitgegeven op 4 juli 1972
ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de Nederlandse vlag.

Hoewel het juiste geboortejaar van onze Nederlandse vlag niet bekend is, wordt in het algemeen in overweging genomen dat de Geuzen in het jaar 1572 Gouda binnentrokken met vaandels van "oranje, blanche, blou".
Deze vlaggen werden de "Princevlaggen" genoemd om eer te brengen aan de Prins Willem van Oranje.
Geleidelijk ging de kleur oranje voor de bovenste baan in de vlag over in rood.
De vlag wordt echter pas in 1796 door de Staten-Generaal van de Bataafse Republiek officieel goedgekeurd.

Na de bevrijding van de Franse overheersing in 1813 ontstond weer verwarring over de bovenste baan en werd soms weer het oranje toegepast.
Totdat in febuari 1937 de kleur rood door een Koninklijk Besluit van Hare Majesteit Koningin Wilhelmina werd vastgelegd.
Op dagen dat Nederland zijn verbondenheid met het koninklijk huis laat zien, wordt de kleur oranje toegevoegd aan de vlag in de vorm van een oranje wimpel.

De kleuren van de Nederlandse vlag (rood, wit, blauw) zijn diverse keren verwerkt in de ontwerpen van Nederlandse postzegels.
Hieronder worden enkele typische voorbeelden getoond.


 

Hierboven drie voorbeelden van een postzegel met daarop o.a. een klein Nederlandse vlaggetje:

De linker zegel (nvph1477) is gewijd aan de Nijmeegse Vierdaagse (pleister en lintje), de middelste zegel (nvph1785) is er een uit de serie Kinderzegels van 1998, de rechter zegel (nvph1991) is uitgegeven tijdens de overgang van de gulden naar de Euro in 2001.


Hierboven 2 postzegels met het portret van Koningin Juliana. De linker zegel (nvph1036) is uit 1973 ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van de koningin; de rechter zegel (nvph1174) is uit 1979 uitgegeven ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de koningin. In de linker zegel is naast het rood-wit-blauw ook het oranje verwerkt.


Dit blokje met 2 postzegels (nvph-1778) uit 1998 is een eerbetoon aan het feit dat in 1898 de Gouden Koets werd geschonken door de Amsterdamse bevolking aan de nieuwe Koningin Wilhelmina. De linker zegel is verluchtigd met de oranje kleur, de rechter zegel is opgebouwd uit de drie basiskleuren van onze vlag.
Meer details over de Gouden Koets op http://www.filavaria.nl/beelden.htm


In bovenstaande 3 zegels is op een speelse wijze gebruik gemaakt van de nationale driekleur.
De linker zegel (nvph-908) is uitgegeven in 1968. Er werd toen herdacht dat ons nationale volkslied ("het Wilhelmus") precies vierhonderd jaar geleden was geschreven,
De middelste zegel (nvph-1089) toont op de achtergrond een wapperende banier in de kleuren van onze vlag.  Deze zegel werd uitgegeven in 1976 ter herdenking van de 300-jarige sterfdag van Michiel Adriaenszoon de Ruyter (1607-1676).
De rechter zegel (nvph-1198), uitgegeven in 1980,  toont een vliegtuig bezig met de voedseldroppings in de tweede wereldoorlog.

Meer over het leven van M.A.de Ruyter op: http://people.zeelandnet.nl/acoomens/deruyter.htm