Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Artikels » Olympiade 1956

Olympiade 1956

 

De Olympische Spelen van 1956 te Melbourne

Toen in 1951 bekend werd dat de 16e Olympische Spelen in Melbourne (Australië) zouden worden gehouden begon het Nederlands Olympisch Comité (NOC) al meteen met de voorbereidingen.  En omdat men nogal hoge vervoerskosten verwachtte vroeg men om de uitgifte van een serie weldadigheidszegels met toeslag voor het NOC om de kosten te drukken.
De PTT was helemaal niet enthousiast, want dan moesten er 3 series met toeslag in een jaar worden uitgegeven, zomerzegels, kinderzegels en een extra weldadigheidsserie. En daarvoor zou het publiek niet echt warm lopen, zo was de verwachting.
Na enkele jaren van geruzie tussen enkele Ministeries werd het verzoek van het NOC toch ingewilligd.

De serie nvph 676-680 werd uitgegeven van 27 augustus tot en met 6 oktober 1956 met een geldigheid voor frankering tot en met 31 sdecember 1957. Na aftrek van de diverse kosten werd een bedrag van ongeveer 148 duizend gulden overgemaakt aan het NOC en dat was precies het bedrag waarmee men de noodzakelijke kosten kon dekken.

Maar toen kwam de klad erin!
Op 4 november 1956 was het Sovjet-Russische leger Hongarije binnengevallen. Het NOC was zeer ontstemd en trok zich (net als Spanje en Zwitserland) terug van de Olympische Spelen die op 22 november 1956 zouden beginnen. Men wilde niet samen sporten met die agressor.  Er zijn "geruchten" dat het NOC zelfs geld heeft geschonken aan Hongarije.
De officiële lezing is dat het NOC de ontvangen gelden zou gebruiken voor de training van de athleten voor de volgende Olympische Spelen van Rome in 1960.

De serie Olympiade 1956 (nvph 676-680) op een Eerste-Dag-Envelop E26


En in Australië zelf?

Pas op 31 october 1956 gaf de Australische Post 4 postzegels uit om de 16e Olympische Spelen te vieren: 2 éénkleurige zegels en 2 meerkleuren zegels.  Dit waren overigens de eerste multi-color zegels van Australië!


De 4-pence en de 7,5-pence postzegels hebben de bekende symbolische afbeeldingen (respectievelijk het Stadswapen van Melbourne en de Olymische fakkel).
Op de 1-shilling postzegel staat Collins Street afgebeeld, een van de meest indrukwekkende straten van Melbourne met kantoren, banken, modezaken enz.
Op de 2-shilling zegel wordt de Yarra River afgebeeld die door Melbourne loopt en waar vaak wedstrijden worden gehouden voor waterskiërs, kanovaarders en kajakkers.