Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Den Haag

Den Haag

            O, o, Den Haag

Mooie stad achter de duinen
De Schilderswijk, de Lange Poten
En het Plein
O, o, Den Haag
Ik zou met niemand willen ruilen
Meteen gaan huilen
Als ik geen Hagenees zou zijn
 


Dit is het refrein van het aloude lied "O o Den Haag"

In Den Haag waren ze dan ook blij verrast dat ons nationale postbedrijf TNT Post op 15 augustus 2007 een velletje uitgaf in de serie "Mooi Nederland" met Den Haag als onderwerp.
Het velletje bevat 5 dezelfde zegels geprojecteerd tegen een achtergrond van een viaduct, een tramlijn en wat moderne gebouwen.

De postzegel ziet er vergroot als volgt uit:

De postzegels en natuurlijk ook het velletje hebben door de overheersende goudgele kleur een chique koninklijke uitstraling.
Voor de Hagenezen is er heel wat te ontdekken op de postzegel. Ik noem de belangrijkste facetten.
De ooievaar uit het wapenschild van Den Haag, een toren van het Kurhaus met de vlag in top, een puntje van de Ridderzaal,
de bekende Hoftoren (met de bijnaam de Vulpen), een aanzicht van de Nieuwe Kerk aan het Spui, de toegangspoort van het Binnenhof, het torentje van de Minister-president gezien vanaf de hofvijver en gedeeltes van de parlementsgebouwen, en de Gouden Koets die op Prinsjesdag Den Haag aandoet.

Op het velletje zijn afgebeeld de tramrailbanen van de Haagse Randstadrail en met een beetje zoeken is daar ook nog het standbeeld van raadspensionaris Johan de Witt te herkennen, ook het beeldje van Haagse Jantje, een stukje van de pier van Scheveningen, een goudhaantje en een deel van het Vredespaleis. Allemaal petieterig afgebeeld om lekker te zoeken.nvph-803

In Den Haag daar woont een Graaf
en zijn zoon heet Jantje
Als je vraagt 'Waar woont je Pa?'
Dan wijst hij met zijn Handje
Met zijn vingertje en zijn duim
Op zijn hoed draagt hij een Pluim
Aan zijn arm een Mandje......
Dag mijn lieve Jantje

De eerste regel van dit bekende kinderversje staat ook op het standbeeldje van "Haagsche Jantje" dat staat opgesteld aan de Hofvijver. Het ventje wijst (al dan niet expres) naar het torentje van de Minister-President.
Dit kunstwerk is gemaakt door Ivo Coljé in 1981. Helaas is het beeldje regelmatig doelwit van vandalen. Zo is recentelijk nog de veer van zijn hoed afgebroken. De kunstenaar heeft er toen een nieuwe veer op gezet. En de politie heeft beloofd meer te patrouilleren langs de hofvijver (als ze dat toch al niet deden!).


 

 

Filatelieloketstempels

In 1986 begon PTT Post met speciale stempels die alleen in postkantoren werden gebruikt met een zogenaamd "filatelieloket".
Dit loket was bedoeld voor filatelisten die een speciaal stempel op hun post wilden, eigenlijk een "welwillendheidsstempel" dus.
Door de benodigde extra mankracht zijn de filatelieloketten in de negentiger jaren van de vorige eeuw weer opgeheven.
De filatelieloketstempels zijn alleen nog verzamelobjecten.

Hieronder het stempel van 's-Gravenhage met een afbeelding van het Mauritshuis.


Het Mauritshuis, uniek gelegen in het hart van Den Haag, werd in opdracht van Johan Maurits van Nassau-Siegen gebouwd tussen 1634 en 1644. Het werd ontworpen door Jacob van Campen in de stijl van het Hollandse Classicisme. Momenteel is hier het "Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis" gevestigd.