Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Kopenhagen » De kogelpostwagen

De kogelpostwagen

In de eerste helft van de 19e eeuw werd in Denemarken een postwagen gebruikt met een merkwaardige bolvormige constructie. Zo'n wagen is afgebeeld op bovenstaande postzegel (Michel 327). Deze kogelpostwagen wordt getrokken door 2 paarden en de koetsier blaast hier net op zijn posthoorn.

Maar waarom zo'n vreemde kar? Ik kon op internet enkele artikelen vinden die over de post in de 19e eeuw gingen, maar dat was allemaal in het Deens. Door middel van de Google-vertaler kon ik (in slecht Nederlands) iets begrijpen van het ontwerp.

Hier is een Deense brief met in het gelegenheidsstempel ook een afbeelding van deze kogelpostwagen.

De wagen was bedoeld voor brievenvervoer over langere afstanden en dus voor méér brieven.  De brieven zouden beter beschermd zijn tegen regen en wind. En ook dieven zouden geen toegang hebben tot de post, want de kogel was met een deksel met sleutel afgesloten. Verder zou de koetsier geen mogelijkheid hebben om (stiekem)(betalende) reizigers me te nemen.Er zouden 44 van die wagens zijn gemaakt. Het gebruik werd in 1865 gestopt. Er is helaas geen enkele kogelpostwagen bewaard gebleven. In het PTT-museum in Kopenhagen bevindt zich een nagemaakt model.