Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Kopenhagen » De Ronde Toren

De Ronde Toren

 

De Ronde Toren


Een aardige toeristische attractie in Kopenhagen is de RundeTaarn ("Ronde Toren").
De Ronde Toren in Kopenhagen werd gebouwd tussen 1637 en 1642 op initiatief van Koning Christian IV (1588-1648).


De Toren was het eerste deel van het Trinitatis-complex. Een complex dat plaats moest gaan geven aan drie belangrijke faciliteiten voor de toenmalige studenten; een kerk, een universiteitsbibliotheek en een astronomisch observatorium.

Het merkwaardige en tevens unieke van deze toren is dat er geen trap of lift is, maar een spiraalvormige straat van 209 meter lang en 4,5 meter breed.  In 7,5 windingen kom je van beneden tot boven bij het bezoekersplatform op bijna 35 meter hoogte met een prachtig uitzicht over de oude stad.
Langs de rand van het platform bevindt zich een ijzeren gietwerk, gemaakt door hofkunstsmid Kaspar Fincke in 1643. In het gietwerk staan Christian IV's monogram en de letters R.P.F., die staan voor de lijfspreuk van de Konings: "Regna Firmat Pietas" (Vroomheid sterkt de Koning).


Op de top van de toren bevindt zich het oudste nog in werking zijnde observatorium van Europa.  Tot 1861 werd het gebruikt door studenten aan de universiteit van Kopenhagen.  Vandaag de dag kan iedereen gedurende de winterperiode de sterrenhemel bewonderen door de Rundetaarns telescoop.

Aan bezoekende toeristen worden de volgende aardigheidjes verteld.
In 1716 bezocht de Russische tsaar Peter de Grote met zijn vrouw de toren.  Hij ging te paard naar boven, zijn vrouw volgde hem in een koets, getrokken door 6 paarden.


En in 1902 reed de eerste auto naar boven en weer terug. Tegenwoordig worden er wel wedstrijden met éénwielers gehouden.

Nog een aardigheidje. Aan de buitenkant van de toren staat een soort rebus, aangebracht in prachtige vergulde letters en tekens:


De oplossing van deze rebus schijnt te moeten zijn:
"Leid God, de juiste leer en rechtvaardigheid in het hart van de gekroonde koning Christian IV, 1642".

Het is een fantastische ervaring om een toren te bezoeken zonder trappen!


 

Bovenstaand artikel is in een iets kortere vorm ook gepubliceerd op

http://wistjedatjes.punt.nl/index.php?r=1&id=410412


 

Extra

In het Californische Silvang staat een kopie van de RondeToren uit Kopenhagen, weliswaar op 30% van de werkelijke grootte, inclusief de magische puzzel op de buitenmuur.

Silvang is een plaats in Santa Barbara County van Californië (USA) en is gesticht in 1911 door Deense emigranten.
Er zijn veel vakwerkhuizen, musea en restaurants die nauw verbonden zijn met de Deense cultuur. Er is zelfs een standbeeld van Hans Christian Andersen en een kopie van het Zeemeerminnetje.
In de hierboven afgebeelde RondeToren huist een Pizzarestaurant "Tower-Pizza" (zie onderaan op de foto).