Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Kopenhagen » Kleine Zeemeermin

Kleine Zeemeermin

 

De Kleine Zeemeermin

Het bronzen standbeeld van de Kleine Zeemeermin of Den Lille Havfrue in de haven van Kopenhagen is ongetwijfeld de bekendste bezienswaardigheid van de Deense hoofdstad. Het is de beeltenis van de Kleine Zeemeermin die bekend is uit het gelijknamige sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. 
In 1913 werd de zeemeermin van beeldhouwer Edward Eriksen onthuld in de Kopenhaagse haven. Het standbeeld is amper 1,65 meter hoog en weegt 175 kilogram. Danseres Ellen Price, die destijds de hoofdrol speelde in de balletvoorstelling van het sprookje, stond model voor het hoofd van de zeemeermin.
Voor het lichaam gebruikte Eriksen zijn eigen vrouw als model.
De zeemeermin heeft een dromerige blik die naar de zee gericht is. Het illustreert de twijfel die ze in het sprookje heeft over haar toekomst op het land of in de zee.

In het verhaal van Andersen redt de zeemeermin het leven van een prins die schipbreuk heeft geleden.
Om met hem te kunnen trouwen moet ze haar mooie stem en haar vissenstaart opgeven. Als hij uit vrije wil met haar trouwt kan ze mens blijven.
De prins herkent haar echter niet (ze kan immers niet meer praten) en trouwt met een ander.
De zeemeermin zal dan sterven wanneer ze de prins niet doodt en dat doet ze dan ook niet. Ze houdt teveel van hem en offert zich dus voor hem op.
Geen gelukkig eind dus zoals in de meeste sprookjes.


Door de jaren heen is De Kleine Zeemeermin niet gespaard gebleven van vandalisme. Vooral in de jaren ’60 en ’70 was ze het doelwit van protestacties.
Ze werd meerdere malen met verf beklad of kreeg ondergoed aangetrokken. Zo werd ze ook eens opgetuigd met een burqa en in 2007 nog werd ze uitgedost met een hoofddoekje.
In de jaren ’90 van de vorige eeuw werd ze zelfs onthoofd.


 
De Kleine Zeemeermin behoort tot de standbeelden die het meest worden gefotografeerd. Een mooie foto van het beeld maken zonder al te veel in de weg lopende toeristen is vooral het hoogseizoen een lastige opgave.

Nog een soortgelijk artikel over de kleine zeemeermin is te vinden op mijn weblog:
http://filavaria.punt.nl/index.php?r=1&id=435489