Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Londen » Landmarks

Landmarks

Ter gelegenheid van de "International Stamp Exhibition London 1980" (Internationale Postzegeltentoonstelling) gaf de Britse Post deze mooie postzegel uit met 7 "landmarks" (kenmerkende gebouwen) van Londen. De tentoonstelling werd gehouden in Earl's Court van 6 t/m 14 mei 1980.
Op de postzegel zijn gebouwen en bezienswaardigheden opgenomen, waarvan mag worden verondersteld dat alle toeristen aan de Engelse hoofdstad die zeker zullen bezoeken.
Ze liggen allemaal in het centrum van de stad en ze zijn (uiteraard) gemakkelijk per "Underground" te bereiken.
We zien op de postzegel achtereenvolgens van links naar rechts:

1. Westminster Abbey
2. Nelson Monument op Trafalgar Square
3. Monument van Amor op Piccadilly Circus
4. British Telecom Tower (televisietoren)
5. Big Ben
6. Saint Paul's Cathedral
7. White Tower Castle
8. Tower Bridge

Hieronder een korte omschrijving van deze bezienswaardigheden.


1. Westminster Abbey


Eerste-dag-envelop (FDC) t,g,v, 900 jaar Westminster Abbey (1966)

Westminster Abbey (officieel The Collegiate Church of St Peter) is een voornamelijk in gotische stijl opgetrokken kerk in Londen.
Het is traditioneel de plaats waar kroningen en begrafenissen van leden van de Britse vorstenhuizen plaatsvinden.
Opvallend is ook dat "onze" Stadhouder Willem III, die eens Koning van Engeland en Schotland was, hier werd begraven samen met zijn vrouw Mary II Stuart.


Stempel gebruikt door Royal Mail t.g.v. 50-jarig koningschap van Koningin Elisabeth II (1953-2003)


Maar ook vele beroemdheden zijn hier bijgezet, zoals Lord Kelvin, Rudyard Kipling, Isaac Newton, Laurence Olivier, Henry Purcell, Charles Dickens, Charles Darwin en nog vele anderen.


2. Nelson Monument

Trafalgar Square werd aangelegd ter ere van Lord Horatio Nelson (1758-1805) na zijn overwinning bij de slag van Trafalgar tegen Napoleon waar Nelson overigens dodelijk werd getroffen door de vijand.
Het meest in het oog springende monument is de 54-meter hoge kolom met een afbeelding van Nelson erop. Aan de voet van het monument 4 bronzen leeuwen.


De fonteinen op het plein werden pas in 1939 aangelegd.
In de verdere bronzen versieringen worden de heldendaden van Lord Nelson gememoreerd: Veldslagen bij Sint Vincent (1797), de Nijl (1798), Kopenhagen (1801) en tenslotte Trafalgar (1805).


 

3. Piccadilly Circus

Piccadilly Circus is het hart van het uitgaansleven van Londen met zijn schreeuwerige neon-reclames.  Vele restaurants, winkels, cafe's en bioscopen zorgen voor plezier en ontspanning.
In het centrum van het plein staat een fontein met een monument van Eros, de god van de liefde.
Piccadilly Circus ontvangt vanzelfsprekend de meeste toeristen van Londen, met in de nabijheid Carnaby Street, Soho en Trafalgar Square.


4. BT Tower

De bouw van de lang geheim gebleven PO-tower, nu BT-toren (BT = British Telecom), aan de Cleveland Street duurde van 1961 tot 1964 en werd voor het publiek opengesteld in 1966.  Bovenop de toren was toen een draaiend restaurant, maar dat werd al gesloten in 1971 na een explosie in het herentoilet.
De 189-meter hoge toren was oorspronkelijk bedoeld voor het verzenden van microgolven tbv de telecommunicatie vanuit Londen naar de rest van het land.
De fundering alleen zit 53 meter in de grond. De toren is bestand tegen stormwind tot 150 kilometer per uur. De top swingt dan ongeveer 50 centimeter heen en weer.
Vanwege zijn slanke bouw is de BT-tower het enige "hoge" gebouw in Londen zonder (verplichte) noodtrap.
In 2009 werd bovenaan een "berichtenkrant" aangebracht met 529750 LED-lampjes. De toren vormt aldus een markant herkenningspunt boven de stad.

 

 

5. Big Ben


Westminster Bridge met op de achtergrond de Big Ben

Bij het horen van de woorden "Big Ben" denken de meeste mensen aan de klokkentoren naast het Westminster Paleis (the House of Parlement).
Maar in feite is het de naam van de grootste bel, de slagklok van 13500 kilogram, die in de toren hangt.
De bouw van de beroemde toren is begonnen in 1843, na de grote brand die het oude paleis in 1834 geheel vernietigde.
Het duurde 13 jaar om de 96-meter hoge toren te bouwen; in 1859 klonk het beroemde "big ben"-signaal weer boven de Westminster.De klok met zijn 3-meter lange wijzers is op zich al een staaltje van techniek.
De wijzers zitten voor een glazen wand die bestaat uit 312 verschillende stukken glas, zoals bij gebrandschilderde ramen.
Enkele "raampjes" kunnen worden geopend om de wijzers met de hand bij te stellen en schoon te maken.
Het geluid van het klokkengelui wordt sinds 1923 door de BBC gebruikt om de tijd aan te geven.


6. Saint Paul's Cathedral


De kathedraal van Saint Paul is in verschillende fases gebouwd. Na allerlei branden werd de huidige versie geopend in 1697.
Veel van de beroemste personen van het Britse Koninkrijk zijn vanaf hier naar hun laatste rustplaats geleid, waaronder Winston Churchill, The Duke of Wellington, en Lord Nelson.
Het orgel uit de 17e eeuw is ooit bespeeld door Mendelssohn.
Het interieur van de kathedraal is rijk versierd, o.a. met mozaïken speciaal op verzoek van Koningin Victoria.

Tijdens de Slag om Engeland (Battle of Britain) in de tweede wereldoorlog werd het centrum van Londen praktisch geheel verwoest door Duitse bombardementen, maar Saint Paul's Cathedral bleef, op enkele kleine beschadigingen na, gespaard.


7. White Tower Castle


Een postzegel van Universal Mail van oktober 2008

De Tower of London werd gebouwd in opdracht van Willem de Veroveraar in 1078. Er is gedurende enkele eeuwen aan gebouwd.
Het gebouw en de bijgebouwen hebben diverse functies gehad: paleis, wapenopslag, gevangenis, en zelfs dierentuin.
Tegenwoordig bezoeken toeristen voornamelijk het gebouw om de Britse Kroonjuwelen te aanschouwen die hier worden bewaard (en tentoongesteld!).


8. Tower Bridge


Postzegel van Universal Mail van oktober 2008

De Tower Bridge was afgebouwd in 1894. De brug was toen hard nodig om het steeds toenemende verkeer te verwerken.
De oudere London Bridge kon het niet meer alleen aan.
De Tower Bridge is gelegen vlak bij Tower Castle.
Voor de constructie waren meer dan 11 duizend ton aan materiaal nodig, voornamelijk staal en granieten blokken aangevoerd uit Cornwall.
Het middengedeelte kan omhoog bewegen om schepen door te laten. Dat gebeurt overigens nog maar ongeveer 1x per dag.
In de Tower Bridge is ook een uitgebreide tentoonstelling van de verscheidene ontwerpen, de uitvoering en de vroeger gebruikte stoommachines.

Meer over de Londense bruggen is te lezen (met postzegels!) op http://www.filavaria.nl/london.html