Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » New York » Poststukken

Poststukken

Hieronder geef ik een aantal poststukken uit mijn verzameling, die allemaal op een of andere manier met New York te maken hebben.


Allereerst een brief die op 10 april 1912 werd verstuurd van New York naar Antwerpen in België. Toen nog per boot.
De brief is voorgefrankeerd met een ingedrukt zegel met het portret van George Washington. De afstempeling is één van de oudste echte "vlagstempels". De kaart kwam aan te Antwerpen op 19 april 1912 (aankomststempel aan de achterzijde, niet getoond).


Een Eerste-Dag-Envelop (FDC, First Day Cover) uitgegeven door de VS op 20 november 1953 en verstuurd naar Courtrai (Kortrijk) in België.  De envelop is gefrankeerd met 3 zegels Scott nummer 1027, uitgegeven ter herinnering aan het 300-jarig bestaan van de stad New York.  Op de postzegel is tegen een achtergrond van het moderne New York met zijn wolkenkrabbers een deel van zuidelijk Manhattan afgebeeld. Op de voorgrond het schip "De Halve Maen" met de Nederlandse vlag in top.


 

Ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1964-1965 die in New York werd gehouden gaf de Spaanse post op 23 april 1964 deze Eerste-Dag-Envelop uit.  De middelste postzegel toont het Spaanse paviljoen van de tentoonstelling.


 

Dit is een zogenaamde PAQUEBOT-brief. Deze brief werd geschreven aan boord van R.M.S. "Queen Elizabeth" die onderweg was van de Bahamas naar Engeland.  De brief is gefrankeerd met een postzegel uit de Bahamas. Daarna is de brief door de kapitein of zijn vervanger aangeboden bij het GPO (General Post Office) te New York, waar op 23 februari 1965 het stempel met daarin het woord PAQUBOT werd aangebracht.
De brief is daarna, waarschijnlijk per vliegtuig, verder gereisd naar Engeland.
Meer informatie over het verschijnsel Paquebot op deze site in de rubriek "Stempels".


Dit is een zogenaamde Eerste-Vlucht-Envelop (FFC, First Flight Cover) op 8 januari 1971 verstuurd van New York naar Brussel in België met de eerste vlucht op dat trajekt met een Boeing-747 van Sabena.


 

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Vrijheidsbeeld (Liberty) gaf de Franse Post een speciale briefkaart uit. In het stempel de datum 4 juli 1986.
Dezelfde postzegel maar dan met de landsnaam USA werd ook uitgegeven in de VS, en is daardoor een zogenaamde "tweelinguitgifte".