Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » New York » Roosevelt Familie

Roosevelt Familie

De Familie Roosevelt
De beroemde familie Roosevelt is onafscheidelijk verbonden met de stad New York.
Ze bezaten er onder andere een prachtig landgoed ten noorden van de stad. Drie leden van de familie zijn ook op (meerdere) postzegels afgebeeld. Ik laat deze mensen hieronder de revue passeren.


Theodore Roosevelt (1858 - 1919)
Theodore Roosevelt werd geboren in New York op 27 oktober 1858.
De Roosevelt familie was afkomstig van de Zeeuwse plaats Oud-Vossemeer op het eiland Tholen.
De naam "Roosevelt" zou zijn afgeleid van een "veldje-(klap)rozen".
Theodore was een republikeinse politicus met veel invloed. Hij was onder andere onderminister van Marine.  In 1898 ging hij zelfs als commandant mee in de Spaans-Amerikaanse oorlog die zich ook afspeelde op Cuba.
Na de oorlog werd hij als een held beschouwd, werd gouverneur van de staat New York en werd in 1901 gekozen als de 26e president van de Verenigde Staten.  Hij zou 2 termijnen dienen, van 1901-1909.
Voor zijn bemiddeling tussen Rusland en Japan in de Russisch-Japanse oorlog en het tot stand brengen van een Vredesverdrag kreeg Theodore Roosevelt in 1906 als eerste Amerikaan de Nobelprijs voor de Vrede.

Men zegt ook dat de teddybeer zijn naam dankt aan Theodore ("Teddy") Roosevelt.
Lees de toedracht van een jachtpartij daarover op de volgende website:
http://people.zeelandnet.nl/acoomens/beren.htm


Franklin Delano Roosevelt (1882 - 1945)
In 1933 werd wederom een Roosevelt gekozen tot president. Dit keer was het Franklin Delano Roosevelt, een verre neef van Theodore Roosevelt, die werd gekozen tot 32e president van de Verenigde Staten.
FDR, zoals hij meestal werd genoemd, werd zelfs 4x gekozen tot president en is daarmee de langstzittende president geweest. Dat is trouwens tegenwoordig niet meer mogelijk, want volgens de nieuwe regels mag een president nog maar 2 termijnen dienen.
In tegenstelling tot Theodore was Franklin een democraat.

Franklin werd geboren en leefde het grootste deel van zijn leven in Hyde Park, een landgoed even ten noorden van de stad New York.
FD Roosevelt is vooral internationaal bekend door de Conferentie van Jalta in 1945. Toen werden in overleg met Churchill en Stalin de toekomst van Duitsland vastgelegd door middel van bezettingszones.
FD Roosevelt bracht het grootste deel van zijn leven door in een rolstoel. Dat was een gevolg van de aantastingen door kinderverlamming.

Verder is deze Roosevelt, vooral bij filatelisten, bekend als een fanatiek postzegelverzamelaar. Er is zelfs een postzegel waarop FDR staat afgebeeld terwijl hij aan het "postzegelen" is.
Zie verdere bijzonderheden op:
http://filavaria.punt.nl/index.php?r=1&id=427935


Anna Eleonor Roosevelt (1884 - 1962)
Anna Eleonor Roosevelt werd geboren in New York City. Ze trouwde met haar verre neef Franklin Delano en werd zo een First Lady van de Verenigde Staten.
Eleonor is vooral bekend geworden door haar activiteiten voor de mensenrechten. Ze wordt ook geroemd door haar rol bij het opstellen van de "Universele Verklaring van de Rechten van de Mens" van de Verenigde Naties in 1948.


 

Een uitgebreide beschrijving van de Familie Roosevelt, compleet met stamboom, is te lezen (in het Engels) op:

http://en.wikipedia.org/wiki/Roosevelt_family