Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » New York » Vrijheidsbeeld

Vrijheidsbeeld


 

Verreweg het meest indrukwekkende bouwwerk van New York is ongetwijfeld het Vrijheidsbeeld ("Statue of Liberty").
Het Vrijheidsbeeld werd gebouwd op een klein eilandje (nu Liberty Island) in de Hudson rivier, iets ten zuidwesten van Manhattan.
Dat eilandje werd overigens ooit gekocht van ene meneer Bedloo, een Nederlander van oorsprong.


Het monument is een gezamenlijk project van Frankrijk en de Verenigde Staten en heeft betrekking op de geformuleerde mensenrechten uit de Amerikaanse Revolutie (1776) en de Franse Revolutie (1789).
Het Vrijheidsbeeld werd gebouwd in Frankrijk. Het werd daarna uit elkaar gehaald en in 350 onderdelen verpakt in 214 kratten. Na een bootreis werd het beeld in 4 maanden tijd opnieuw in elkaar gezet op de huidige plaats.

Het standbeeld werd officieel onthuld door president Cleveland op 28 oktober 1886.

De ontwerper van het Vrijheidsbeeld is de Fransman Frederic Auguste Bartholdi, die werd bijgestaan door Gustave Eiffel voor wat betreft de inwendige struktuur. Het feitelijke beeld, van voeten tot en met de lamp, is ongeveer 45 meter.
Het onderstuk waarop het beeld staat werd gefinancierd door Joseph Pulitzer, een krantenmagnaat uit New York. Ook dit onderstuk is indrukwekkend en is eveneens 45 meter hoog. Daardoor komt de totale hoogte van Liberty op 90 meter.

Het Vrijheidsbeeld heeft op vrijwel iedereen een ontzagwekkende invloed. Het is dan ook niet vreemd dat de Amerikaanse posterijen (USPS) tientallen malen postzegels hebben uitgegeven met het Vrijheidsbeeld als onderwerp.

Links Scott nr 1035, uitgegeven op 24 juni 1954
Rechts de Scott nr  1041, uitgegeven op 9 april 1954

Links de Scott nr 1042, uitgegeven op 22 maart 1958, opnieuw gegraveerde tekening,
Rechts de Scott nr 1044A, uitgegeven op 15 juni 1961, gebaseerd op de nieuwe tekening van 1958. 


In 1986 werd het beeld gerestaureerd, met name de gouden toorts werd van nieuw bladgoud voorzien. Op 4 juli 1986 werd het Vrijheidsbeeld weer opengesteld. Op de volgende foto zien we Nancy Reagan (de vrouw van ex-president Ronald Reagan) zwaaien vanuit de raampjes van de kroon.

 
Dit beeld is niet meer mogelijk, want sinds de aanval op het World Trade Center op 11 september 2001 is het inwendige van Liberty gesloten voor publiek.


In 1976 werd in Amerika het 200-jarig bestaan van de States gevierd.
Bovenstaande postzegel gaf daar nog een extra vrolijk tintje aan.