Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Parijs » Arc de Triomphe

Arc de Triomphe

Arc de Triomphe

Tegenwoordig kent iedereen wel de Arc de Triomphe in Parijs. Elk jaar wordt de eindétappe van de Tour de France gereden over de Champs-Elysées met een extra rondje tussen de triomfboog aan de westzijde en Place de la Concorde aan de oostzijde.
Men kan gerust stellen dat de Arc de Triomphe, samen met de Eiffeltoren, het gezicht van Parijs bepalen.
De Arc is gebouwd ter ere van de overwinning van Keizer Napoleon (1769-1821) bij Austerlitz.
De bouw begon weliswaar in 1806, maar de triomfboog was pas klaar in 1836, ná de dood van Napoleon en ook ver na de dood van de oorspronkelijke architect Jean-Francois Chalgrin (1739-1811).Versiering
De vier grote reliëfs van de façade symboliseren de Uittocht van de vrijwilligers in 1792 (rechts, met de Champs-Elysées achter je), ook bekend onder de naam 'Marseillaise'. De Triomf van 1810 (vrede met Oostenrijk) vind je links; aan de andere kant zie je een scène uit de Opstand van 1814 (rechts), en links de Vrede van 1815.

De vier reliëfs worden hier getoond:


Marseillaise


De Triomphe (1810)


Het Verzet (1814)


Vrede (1815)


 


De namen van de plaatsen waar Napoleon zijn overwinningen behaalden, zijn, net als die van 660 generaals en officieren, binnen het Arc-complex in de muren gegraveerd.  Onder de Arc ligt het Graf van de Onbekende Soldaat uit 1921. Sindsdien brandt hier een eeuwige vlam.

Bezoek
Men kan het dak van de Arc de Triomphe bezoeken (tegen betaling natuurlijk).
Daar heeft men op 54 meter hoogte een magnifiek uitzicht over de chique buurt van Parijs en het overweldigende verkeer op het plein Charles de Gaulle.
Vroeger heette dit plein overigens Place de l'Etoile (sterrenplein) en dat is niet verwonderlijk als je ziet dat er 12 lanen uitkomen op deze enorme rotonde.

 


Deze postzegel (Yvert-400) herinnert aan het bezoek
van de Engelse Koning George VI op 28 juni 1938.
Links is het Parlement in Londen afgebeeld,
Rechts wordt de Arc de Triomphe getoond.

Postzegels
Frankrijk heeft diverse malen postzegels uitgegeven met daarop de Arc de Triomphe. Enkele ervan zijn hier toegevoegd aan de tekst ter illustratie.


 

 

De Arc de Triomphe komt ook voor op postzegels uit het buitenland. Een voorbeeld.
Op 22 april 2010 verscheen in België een postzegel met de "grootste wielrenner aller tijden", Eddy Merckx.
Op de postzegel een afbeelding van een oudere Eddy met erachter een jongere Eddy in de gele trui terwijl hij een zegegebaar maakt voor de Arc de Triomphe.
Eddy Merckx won 5x de Tour de France, in 1969, 1970, 1971, 1972 en 1974.


 

The Arc de Triomphe stands in the centre of the Place Charles de Gaulle at the western end of the Champs-Élysées. The Arc de Triomphe honours those who fought and died for France in the French Revolutionary and the Napoleonic Wars, with the names of all French victories and generals inscribed on its inner and outer surfaces. Beneath its vault lies the Tomb of the Unknown Soldier from World War I.

This stamp is from a souvenir sheet from 2010.
Here "Place Charles de Gaulle" is transformed into "Etoile", as it used to be.
The complete sheet with 4 stamps is shown her:

http://www.jouwweb.nl/website/postzegels/page/177035/content