Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Rome » Trevi-fontein

Trevi-fontein

Het is er altijd barstens druk, daar bij de Trevi-fontein. Als toerist moet je er zeker geweest zijn. En vooral de gedachte aan de MYTHE doet mensen in grote getale naar dit plekje in Rome komen.
De Trevi-fontein is de grootste fontein van Rome. De fontein uit 1762, die door architect Nicola Salvi (1697-1751) ontworpen werd in late barokstijl, is 26 meter hoog en 22 meter breed. Ze ontleent haar naam aan het feit dat er drie straten (tre vie) samenkomen op een pleintje.
De eerste tekeningen voor de fontein waren van de hand van Bernini (1598-1680). De invloeden van deze beroemde beeldhouwer zijn zeker terug te vinden in de uitvoering.
In het midden van het beeldhouwwerk staat de zeegod Neptunus afgebeeld op een schelp die door twee gevleugelde zeepaarden en jonge zeegoden ( "tritons") wordt voortgetrokken.
Het heldere water heeft de kleur van smaragd, wat een effect van de witte kalksteen is, en wordt daardoor beschouwd als de mooiste fontein ter wereld.


De mythe
Wanneer men met de rug naar de fontein staat en met rechts over de linkerschouder twee muntjes in gooit, de ogen sluit, aan Rome denkt en uitroept “Arrivederci Roma, tibi gratia volo, in tiberis aqua tua fluit"( = tot wederziens Rome, ik wil je genade, je water stroomt naar de Tiber) zal men ooit terugkeren naar Rome. (Vroeger dronken de mensen ook het water uit de fontein als ze dorst hadden en ook om dezelfde bijgelovige reden). Een andere zienswijze zegt dat het werpen van de drie muntjes u in staat moet stellen 'uw geliefde' te ontmoeten in de Eeuwige stad. Er worden zeer aanzienlijke hoeveelheden munten in de fontein gegooid en het recht om deze uit de fontein te halen wordt door de gemeente Rome verpacht. Ze gaan uiteindelijk naar een goed doel.

Bij andere bezienswaardigheden, overal ter wereld, is het ook gewoonte geworden dat de bezoekers geld in het water gooien. Blijven de munten zichtbaar (doordat het water ondiep en helder is en geen zandige bodem heeft) dan trekken de munten steeds meer munten van andere bezoekers aan.


De Trevi-fontein heeft diverse keren de bioscoop bereikt. In 1954 was er de film "Three coins in the fountain" (drie munten in de fontein) en in 1960 verscheen Fellini's "La Dolce Vita" (het zoete leven) op het witte doek.
Vooral deze laatste rolprent is bekend gebleven door de de scene waarbij Anita Ekberg en Marcello Mastroianni door het water van de fontein lopen.

Die beroemde scene (ongeveer 3,5 minuut) is hier te zien: http://www.youtube.com/watch?v=GKN1T3K1idg


Tot slot nog een tip om te bekijken.

Indrukwekkend 360-graden foto op http://www.italyguides.it/us/roma/trevi.htm