Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Rotterdam

Rotterdam

Als je Rotterdam komt binnenrijden met de auto of met de trein, dan voel je het meteen, dit is onmiskenbaar Rotterdam.
Deze stad met een van de grootste havens ter wereld heeft de uitstraling van een Wereldstad.
Beroemde architecten en beroemde Rotterdammers hebben deze stad op de kaart gezet. En dat is ook te zien in de postzegels.


Herrijzend Rotterdam
Na de bijna totale vernietiging van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog werd de stad opnieuw opgebouwd tot een moderne metropool.

Op postzegel nvph 1448 hierboven wordt de ruine van de Zuiderkerk afgebeeld na de bombardementen. De andere twee postzegels uit deze serie van 1990 (nvph 1449 en nvph 1450) laten een nieuwe stad zien "als podium" en een Rotterdam "al bouwend aan de toekomst".

Zomerzegel van 1950
Deze zegel (nvph-552) toont één van de eerste echte hoge flatgebouwen van ons land. Gebouwd te Rotterdam.

De fabriek van Van Nelle
Een postzegel met het beroemde fabriekscomplex van thee-fabrikant Van Nelle (gebouwd 1926-1929), nu omgetoverd tot een multifunctioneel gebouw met kantoren, foto- en filmstudio's, meubelbedrijven, autobedrijven enz. (nvph 655).


Enkele Rotterdammers op postzegels
Esther de Boer-van Rijk (1853-1937)
Zij werd geboren op 29 juli 1853 te Rotterdam en zou uitgroeien tot één van de grootste toneelspeelsters van de 20e eeuw.
Het hoogtepunt van haar carrrière was de rol van Kniertje in det drama "Op hoop van Zegen" van Herman Heijermans.
Meer dan 1200 keer schuifelde ze over het podium met een pannetje soep met de woorden: "....de vis wordt duur betaald...."
We zien Esther de Boer-van Rijk hier op een postzegel in die beroemde rol van Kniertje (nvph-1049), naast toneelschrijver Herman Heijermans (nvph1048).
Ester de Boer-van Rijk stierf op 7 september 1937 te Amsterdam.

Pieter Jacobus Oud (1886-1968)
P.J.Oud werd geboren in Purmerend, studeerde Rechten in Amsterdam en werd Minister van Financiën van 1933-1937.
In 1938 werd hij Burgemeester van Rotterdam.
Na een onderbreking van dit ambt in de oorlogsjaren, ging hij verder met het leiden van de Stad tot 1952, maar was ook betrokken bij de oprichting van de Partij van de Arbeid in 1948.
Professor Oud stierf te Rotterdam op 12 augustus 1968.


Zadkine
Het bronzen beeld "De Verwoeste Stad", soms ook wel "De Schreeuw"  genoemd, is een kunstwerk van Ossip Zadkine (1890-1967).
Het werd in 1953 geplaatst op Plein 1940 nabij de Leuvehaven. Het werk geeft uitdrukking aan de ontreddering van de geteisterde mens (nvph-838).
Op de achtergrond is overigens het beeld "De Dokwerker" van de kunstenaar Mari Andriessen afgebeeld. Dit beeld staat in Amsterdam.


Bruggen in Rotterdam

De Van Brienenoord Brug
Deze brug over de Nieuwe Maas in het oosten van Rotterdam is een belangrijke schakel in het noord-zuid verkeer (nvph-904).
Een enkele brug werd geopend in 1965; inmiddels is de brug verdubbeld om de alsmaar toenemende verkeerstromen van de A16 aan te kunnen.

De Erasmusbrug
De Erasmusbrug is ontworpen door Ben van Berkel (UNStudio) en opgeleverd in 1996. Deze brug is prominent aanwezig op het velletje "Mooi Nederland" (nvph-2340) dat aan Rotterdam is gewijd.
De 808 meter lange tuibrug heeft een 139-meter hoge geknikte asymmetrische stalen pyloon, waaraan de brug de bijnaam "De Zwaan" dankt.  Tussen de Kop van Zuid en de pyloon is er een 89 meter lange basculebrug voor schepen die niet onder de tuibrug door kunnen. Deze basculebrug is de grootste en zwaarste basculebrug in West-Europa.


(nvph-1967)
Rotterdam, Culturele Hoofdstad van Europa (2001)
Postzegel uitgegeven met geïntegreerde prioritysticker in velletjes van 5 stuks.


Filatelieloketstempels

In 1986 begon PTT Post met speciale stempels die alleen in postkantoren werden gebruikt met een zogenaamd "filatelieloket".
Dit loket was bedoeld voor filatelisten die een speciaal stempel op hun post wilden, eigenlijk een "welwillendheidsstempel" dus.
Door de benodigde extra mankracht zijn de filatelieloketten in de negentiger jaren van de vorige eeuw weer opgeheven.
De filatelieloketstempels zijn alleen nog verzamelobjecten.

Hieronder het filateliestempel van Rotterdam:

De Euromast werd gebouwd in 1960. Hij was toen 104 meter hoog.  In 1970 werd de toren verhoogd met de "Space Tower" en sindsdien is de toren totaal 185 meter hoog.