Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Rotterdam » Van Nelle Fabriek

Maximumkaart Van Nelle

Maximumkaart Van Nelle

Ik kan U hier presenteren een MAXIMUMKAART van Van Nelle.
Een "maximumkaart" wordt altijd samengesteld door fanatieke verzamelaars uit een ansichtkaart en een bijpassende postzegel. Eigenlijk moet je zeggen de verzamelaar zoekt een bijpassende ansichtkaart bij een nieuwe postzegel.
De postzegel gaat aan de voorzijde van de kaart en wordt afgestempeld met een direct aan het onderwerp gerelateerde stempel. Met andere woorden, er is "maximale overeenstemming" tussen kaart, postzegel én stempel.

Op het bijgaande voorbeeld is een foto afgebeeld van de voormalige Van Nelle fabriek te Rotterdam. De postzegel is de nummer nvph-655 (fabrieksgebouw te Rotterdam) uit de Zomerserie van 1955 (nvph-655 t/m nvph-659). Het stempel, helaas hier niet erg goed te lezen, is van ROTTERDAM, 25-4-1955, zijnde de eerste dag van uitgifte van de postzegel.
Een mooi voorbeeld van een goede Maximumkaart.


De oude fabriek van Van Nelle (koffie, thee, tabak en sigaretten) is niet meer.
De Van Nelle fabriek, gebouwd tussen 1926 en 1930, wordt gezien als het meest toonaangevende gebouw uit de stroming ‘het Nieuwe Bouwen’.  Sinds 1983 is de fabriek dan ook een rijksmonument.

In 2000, na het vertrek van het bedrijf Van Nelle, is het complex volledig herontwikkeld, zonder haar allure te verliezen.
Door de Europese Unie en Europa Nostra is de restauratie en het hergebruik van de Van Nelle Ontwerpfabriek in 2008 onderscheiden met de hoogste prijs voor Europees Cultureel Erfgoed projecten.
Waar voorheen koffie, thee en tabak verwerkt werden zijn nu bedrijven gevestigd die zich bezighouden met communicatie, design, architectuur en media.
Ruim 10.000 m2 is in gebruik voor bedrijfsevenementen, beurzen, vergaderingen en congressen.
Door de verschillende ruimten is de locatie geschikt voor bijeenkomsten van 2 tot 5.000 personen.

 

Hierboven een Frankeermachinestempel van de (echte) Van Nelle fabriek uit 1976.

 
zie ook
http://nl.wikipedia.org/wiki/Van_Nellefabriek