Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Rotterdam » Rotterdam serie 1990

Rotterdam serie 1990

Deze serie van drie postzegels met als thema Rotterdam werd uitgegeven op 8 mei 1990 (Catalogus nvph 1448-1450).
In de eerste plaats was het de bedoeling om daarmee het fatale Duitse bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 te gedenken.
Verder werden er twee andere postzegels bij bedacht die het heden en de toekomst van deze stad moest verbeelden.
Daarbij denkt men voor het "heden" aan de actieve culturele rol van "Rotterdam als Podium".
Voor de toekomst heeft men het oog laten vallen op "De Kop van Zuid" als bouwkundige wederopstanding van de verwoeste stad.


Deze postzegel is ontworpen door Menno Landstra (geb 1961). De afbeelding is een uitsnede van de beroemde foto van het verwoeste Rotterdam:


 

 

Deze postzegel is ontworpen door Victor de Leeuw (geb 1962).
De ontwerper zegt er zelf over:
"Uitgaande van het thema "de stad als podium", overwegende dat het centrum van de stad Rotterdam zich langzaam verplaatst naar het water, onder andere door het ontwikkelen van De Kop van Zuid en de Maasboulevard, heb ik podia gesitueerd rondom dit nieuwe hart van de stad. Deze geplaatst op de Rotterdamse vlag, met -in silhouet- toeziend oog van de Rotterdammer, completeerde voor mij de postzegel".
Hieronder enkele voorstudies van deze zegel.


Deze postzegel is ontworpen door Inge Kwee (geb 1962).
Deze ontwerper zegt er zelf het volgende van:
"Rotterdam en de toekomst....Rotterdam is booming, zeggen ze hier. Het is fascinerend hoe het stadsbeeld steeds verandert. Eén van de speerpunten van de stadsontwikkeling is De Kop van Zuid en dit project is gekozen als symbool voor het toekomstige Rotterdam.
Een nieuw stadsdeel bouwen is echter niet iets wat zich achter de tekentafel afspeelt; het is voor mij vooral beton, staal, bouwactiviteit en zwaar werk......"
Inge maakte ook enkele tekeningetjes op postzegeformaat bij wijze van voorstudie.


De postzegels zijn gedrukt in offset bij de firma Johan Enschedé te Haarlem. Van de 55, 65 en 75ct zegels werden achtereenvolgens ruim 10,3 miljoen, 13,5 miljoen en 19,9 miljoen exemplaren verkocht.
De voorstudies en teksten van de ontwerpers hierboven afgedrukt zijn afkomstig uit: "Nederlandse Postzegels 1990", van PTT Post BV.