Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Stempels » FMS Algemeen

FMS

Een belangrijk onderdeel bij het tentoonstellen van een postzegelverzameling zijn de STEMPELS. Stempels vormen een interessante toevoeging aan het totaalbeeld. Er zijn vele soorten stempels, maar deze bladzijde is gewijd aan de zogenaamde "Frankeermachinestempels". Deze stempels werden en worden vooral gebruikt door "grootverzenders", firma's, instellingen, organisaties die grote hoeveelheden post verzenden. Zij kunnen dan hun eigen post alvast stempelen in een eigen machine en het totale pakket afleveren bij de post. Die stukken hoeven dan niet meer door een stempelmachine en gaan direct naar de sortering.
Hieronder een aantal leuke voorbeelden van frankeermachinestempels.Frankeermachinestempels worden in principe altijd uitgevoerd in RODE inkt. Daarom sprak men in het begin van deze frankeermethode over "roodfrankeringen". Die term is overigens niet juist, want het is ook toegestaan om een andere kleur inkt te gebruiken voor de illustratie in het stempel. Het deel met de dagtekening en de frankeerwaarde moeten nog steeds in het rood worden gedrukt.

Hier een voorbeeld van een tweekleurig stempel:

 

Tot slot hieronder nog een aantal voorbeelden uit andere landen, waar dezelfde benadering is gevolgd.Opmerkingen

Hoe verzamel je nou die stempels ?  Het mooiste is natuurlijk een geheel poststuk. Daar staat vaak nog extra informatie op van de afzender, bedrijfsinformatie, logo's, adressen en dergelijke.  Voor een postzegeltentoonstelling is het echter voldoende om alleen het stempel te tonen. Met andere woorden, uitknippen mag. Maar gebruik dan een zo ruim mogelijke maat, ongeveer 15 cm horizontaal en 4 cm hoog.

De scans hierboven zijn niet precies in de rode kleur weergegeven. Dat is het gevolg van het scanproces. De afdrukken van de stempels zijn in het algemeen niet zo sterk, zodat wat kunstgrepen moeten worden uitgeoefend om een duidelijke scan te maken.

Als je nog meer wilt weten over deze stempelafdrukken, ga dan naar
http://www.everyoneweb.com/twaalf/

en klik op "Frankeermachinestempels" in het linker frame.