Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Stempels » Return to Sender

Return to Sender

Wie kent niet het liedje van Elvis Presley, the King of Rock & Roll, "Return to sender....."
Deze speciale boodschap wordt in de Verenigde Staten vaak op een ludieke manier in de praktijk gebracht.
Sommige postkantoren hebben een stempel in de vorm van een handje met wijsvinger en de tekst "Return to Sender" (=retour afzender).
Een voorbeeld.

Deze brief werd in 1927 verstuurd van Belzoni in Tennessee naar Oakland in Californië. De post kende het "General Delivery" blijkbaar niet en stuurde de brief terug naar de afzender.
In dit geval wijst de wijsvinger ook precies naar het adres waar de retourbrief dan ook naar toe moet.
Op de hand staat een verklaring waarom de brief terug gaat: "No such office in state" (= Zo'n kantoor is niet bekend in de staat).


Nog wat aardige voorbeelden.

Deze brief Werd verstuurd van San Francisco naar San Francisco.
Er was een postzegel geplakt zonder frankeerwaarde (USA First Class), maar het ontvangende postkantoor vond dat er te weinig port was betaald en stuurde de brief met de mededeling "Postage due 01c" (te betalen 1 cent).
Wat was het geval? De geplakte postzegel is inderdaad een speciale zegel voor 1e klas post. De frankeerwaarde (die er wel niet opstaat) was 41 dollarcent.
Toen deze brief werd verstuurd was er inmiddels een tariefwijziging geweest. Het nieuwe tarief voor 1e klas post was 42 dollarcent geworden.   Inderdaad 1 cent te weinig betaald dus. Wel erg precies die post in San Francisco!
Hier is de post dus helemaal "nuts", want de gevolgde actie kost veel meer dan die ene cent.

Deze brief werd verstuurd vanuit Spanje naar ene Mr Starp die zou verblijven op de Amerikaanse basis Herringford op de Zuidpool.
Maar daar konden ze die heer blijkbaar niet vinden, want de brief ging retour met de mededeling "insufficient address" (= adres onvoldoende).
Volgens mij is die U.S.basis niet zo groot hoor!

Dit is natuurlijk een grapje, Elvis en de tekst Return to Sender.


Tot slot een hele reeks echte stempels, verzameld van allerlei brieven in de Verenigde Staten:

Ook hier zijn wel leuke bij. Geheel links boven: "Attempted not known" (= zoiets als: we hebben gezocht, maar niet gevonden).
Dan heel veel voorbeelden met "Moved, no forwarding address....." of iets dat er op lijkt, staat voor "Verhuisd en geen doorzendadres bekend".

Zo is te zien dat er met alleen al dit soort stempeltjes een aardige en interessante verzameling is op te bouwen.