Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Stempels » Tijdgeest

Tijdgeest

Het klinkt een beetje raadselachtig, maar je kunt de geest van de tijd volgen uit de gebruikte stempelvlaggen van de Post.
Ik geef hier mijn kijk op de periode van de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw.

In 1932, de hele wereld is nog gewikkeld in de nasleep van de beurskrach van 1929, lezen we "Gebruik bij voorkeur Nederlandsch Fabrikaat", een methode om de eigen industrie te herstellen.

In 1934 wordt geld ingezameld voor herstel van de crisis via de slogan: "Steunt het Nationaal Crisiscomité".

In 1937 roept de PTT de bevolking op om toch vooral ook Zomerzegels te kopen met de stempelvlag: "Koopt Zomerzegels / Cultureele en Sociale Zorg".


Op 4 mei 1940 (!) stempelt de PTT met "Vacantie in Vredig Vaderland". Zes dagen later vallen de Duitsers ons land binnen!


In 1942 wordt al een loterij gehouden met als hoofdprijs een varken(?). De kans om te winnen is trouwens 1 op 3!


In februari 1944, de ellende van de oorlog is op zijn dieptepunt, doet de PTT een oproep: "Afvalstoffen bewaren is Grondstoffen sparen", een boodschap die we nu "recycling" noemen.


In mei 1944 krijgt de bevolking weer een wijze les: "Zand en Water zijn bij Brandbom inslag de beste Bluschmiddelen".


1946, De oorlog is voorbij, de wederopbouw begint met de oproep: "Steun het streven naar Materieel en Geestelijk Herstel".


1947, De Economie trekt al aan door het harde werken van de bevolking. Er wordt weer volop gebouwd, ook aan schepen. We maken kennis met de eerste reis van een nieuw schip via: "M.S.Willem Ruys, Rotterdam-Batavia, 2-12-47, Eerste Reis".Uit bovenstaande overzicht is duidelijk dat de stempelvlaggen nauwkeurig worden gekozen door de PTT. Ze passen goed in het tijdsbeeld. Ze moeten natuurlijk ook de nodige aandacht trekken om effect te hebben.

Meer voorbeelden van stempels op poststukken op de andere bladzijdes van deze site (zie rechter kolom) en op
http://www.everyoneweb.com/twaalf/