Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Varia » Maakwerk

Maakwerk


In de oude tijden werden er alleen maar brieven verstuurd als men elkaar iets te vertellen had.
In het begin van het postzegeltijdperk waren er nog niet zoveel zegels en was het verzamelen ervan redelijk eenvoudig.
Maar toen de stroom van postzegels in alle landen op gang kwam in het begin van de 20e eeuw werd het steeds moeilijker om "compleet" te blijven.  Veel verzamelaars kochten op het postkantoor de nieuwe postzegels en stuurden dan een brief aan zichzelf met die postzegels erop geplakt.   Zo konden ze hun verzameling "gestempeld" weer aanvullen.(Eerste-Dag-Envelop van de Maldiven Eilanden, 12 december 1979)

Rond de helft van de twintigste eeuw liet ook de commercie van zich horen. Er verschenen allerlei producten als "eerste-dag-brieven" (FDC = first day cover), eerste-vlucht-enveloppen (FFC = first flight cover) en "eerste-dag-bladen" (een bladzijde met een postzegel, technische informatie en een beschrijving), ja zelfs "Eerste-Vaart-Enveloppen" (bij de invoering van een nieuwe lijndienst).


(Eerste-Vlucht-Envelop van het traject Amsterdamp-Tokyo via de Noordpool, 1959)


(Eerste-Vaart-Envelop van motorschip "Prinses Beatrix" van Hoek van Holland naar Harwich, 23 juni 1978)


Al die aangeboden verzamelobjecten hadden/hebben alleen maar tot doel om de omzet van de makers te vergroten. Met filatelie heeft het weinig te maken.
Strikt genomen kan men zeggen dat elk stuk dat niet is gebruikt voor het overbrengen van een persoonlijke of zakelijke mededeling zuiver MAAKWERK is.
Nu mag iedereen natuurlijk verzamelen wat hijzelf leuk vindt. Maar op een postzegeltentoonstelling wordt een verzameling met veel "maakwerk" door de jury negatief beoordeeld.