Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Verzamelen » Aanhangsels

Aanhangsels

We spreken van een aanhangsel als in een vel postzegels, zoals dat bij de drukker vandaan komt, velden aanwezig zijn die niet met de postzegel maar met een tekst en/of een figuur zijn bedrukt.  Het aanhangende deel is gescheiden van de postzegel door middel van een normale tanding, zoals die is gebruikt voor het hele vel.
In de praktijk komt het op brieven wel voor dat er dan postzegels zijn met en zonder aanhangsel. Volgens de catalogi hebben zegels met aanhangsel een hogere notering dan dezelfde zegel zonder het aanhangsel.
Opmerking: In sommige landen spreekt men ook wel van een "tab" (=aanhangsel).

Hieronder wat voorbeelden van Nederland.


Deze zegel (nvph-1201) werd in 1980 uitgegeven ter gelegenheid van 2 postzegeltentoonstellingen, de NVPH-show in Den Haag en de Jeugdtentoonstelling JUPOSTEX in Eindhoven.
Verzamelaars die grote delen van de vellen aan het postkantoor kochten waren in staat om postzegels te plakken met de tab aan de linkerkant of aan de rechterkant van de postzegel.
Die variaties hebben weliswaar geen meerwaarde, maar het is toch leuk om te zien.

Ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van de oudste met loden letters gezette boek in de Nederlandse taal (de zogenaamde Delfse Bijbel) werd in 1977 postzegel nvph-1131 uitgegeven.
Op de postzegel is een gedeelte van een bijbelfragment afgebeeld en 2 loden zetletters. Op het aanhangsel wordt een toelichting gegeven.
De zetletters kunnen worden gelezen als een d en een b (van Delftse Bijbel), maar in werkelijkheid zal bij afdrukken van deze twee lettertypen een a en een b verschijnen!
Van deze zegel met tab zijn minstens 10 miljoen exemplaren verkocht.

De serie nvph 1408-1410 uit 1988 is gewijd aan "Moderne Kunst". Het betreft hier 3 postzegels met afbeeldingen van kunstwerken van Nederlandse leden van de COBRA groep, een club van kunstenaars uit Kopenhagen (CO), Brussel (BR) en Amsterdam (A).
De aanhangsels van de postzegels geven extra informatie.
Van Karel Appel wordt het schilderij "Cobra kat" afgebeeld, van Corneille zien we de gouache "Le Cerf-volant", en van Constant het schilderij "Gevallen paard".
In dit geval is op de tabs ook nog een mini-tekeningetje van de betreffende kunstenaar opgenomen.

In 1994 neemt het Nederlandse voetbalelftal deel aan de Wereldkampioenschappen in de Verenigde Staten. Op de postzegel, die op 1 juni 1994 werd uitgegeven, staat op een aanhangsel het speelschema van "Oranje".
Helaas kwam Nederland niet verder dan de kwartfinale tegen het elftal van Brazilië. Nederland verloor met 3-2. Uiteindelijk werd Brazilië voor de vierde keer in de historie Wereldkampioen.

Op 15 januari 1999 verscheen bovenstaande postzegel ter gelegenheid van het feit dat het 200 jaar geleden was dat alle postorganisaties in Nederland werden genationaliseerd.
Afgebeeld is een oude gietijzeren brievenbus zoals die vroeger in het straatbeeld voorkwam. Het aardige van dit ontwerp is dat er een perforatie loopt dwars door de zegel, waardoor er een aanhangsel ontstaat.
Zoals gebruikelijk geeft het aanhangsel de benodigde informatie:  200 jaar Post in Nederland".


 

Dit zijn maar enkele voorbeelden van aanhangsels van Nederlandse postzegels. Er zijn er nog veel meer. Vooral de latere "velletjes van 10" hebben tal van aanhangsels, meestal met eenvoudige tekstjes.
Ook in het buitenland is het verschijnsel aanhangsel/tab niet onbekend.