Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Verzamelen » Veilingen

Veilingen

Hoe kom je tegenwoordig nog aan postzegels?
Heel vroeger, toen er nog vrij veel brieven werden geschreven, kreeg je zelf nog wel eens wat leuke postzegels op je ontvangen post. En ruilen met vriendjes (of zoals later in postzegelverenigingen met andere verzamelaars) was een normale bezigheid bij de hobby.
Tegenwoordig lukt dat niet echt meer en "kopen" is dan nog de enige oplossing.


Waar kun je dan postzegels kopen?
Er zijn talloze bronnen om aan postzegels te komen.
Allereerst natuurlijk de gewone "postzegelhandel", die is er speciaal voor, die heeft ook de grootste sortering van de beste kwaliteit.
Daarnaast zijn er de postzegelverenigingen waar leden onderling "ruilen" (lees "kopen") en regelmatig veilingen worden gehouden. Het aanbod is daar meestal ook wel goed, maar uiteraard beperkt tot datgene wat de overige leden kwijt willen.
Er zijn diverse veilinghuizen aktief op het gebied van postzegels en munten. In prachtige catalogi worden de kavels aangeboden. Na de kijkdagen kun je aanwezig zijn bij de veiling. Bij dit type veilingen gaat het meestal om vrij dure kavels.
En dan zijn er nog de regionale, nationale en internationale "ruilbeurzen", vaak gekoppeld aan een tentoonstelling, waar handelaren (particulier of beroeps) hun waar aanbieden.


Een jonge verzamelaar met een veilingcatalogus van de Hollandse Postzegel & MuntveilingTegenwoordig worden echter de grootste omzetten gehaald door de veilingen op Internet.
Dat is gemakkelijk, "vanuit je luie stoel", vanachter je buro, je bestelt wat je wilt kopen bij degenen die het aanbieden.
En die aanbieders zijn er in honderden op de hele wereld.
In de praktijk houdt dat in dat je alles kunt kopen wat op je verlanglijstje staat, zolang het binnen je uitgetrokken budget valt natuurlijk.
Maar er is 1 groot nadeel: je kunt het aangeboden materiaal niet in je hand houden en bekijken voordat je het hebt gekocht.  Je moet erop vertrouwen dat hetgene dat wordt aangeboden ook werkelijk in die staat is, zoals het op je scherm komt.
Maar handig en aanlokkelijk is het wel!Nog enkele kritische opmerkingen.
Zoals gezegd, er zijn honderden handelaren aktief op internet.
De meesten zijn wel betrouwbaar, maar toch is het goed eerst te onderzoeken of de handelaar die je hebt uitgekozen wel doet wat hij belooft.
Op veilingsites zoals Marktplaats en eBay worden wel beoordelingen van leveranciers gegeven gebaseerd op reacties van klanten. Die beoordeling kan aanleiding zijn om die handelaar te mijden of juist te verkiezen.
Bedenk wel dat in de meeste praktijken eerst moet worden betaald voordat je "bestelling" wordt verzonden.
Het handelen op internet is spannend en veelbelovend. Normaal gaat het goed, maar wees bedacht op mislukkingen.

Tip: doe een proefaankoop bij een handelaar voor een klein bedrag om de betrouwbaarheid te testen.