Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Zuid-Afrika » Grenzeloos .....

Grenzeloos .....


Emissie:  Grenzeloos Nederland Zuid-Afrika

De postzegels
De emissie Grenzeloos Nederland 2011, Zuid-Afrika bestaat uit drie postzegelvelletjes met op ieder velletje steeds dezelfde zes verschillende postzegels. Elk velletje heeft zijn eigen thema.

Op het eerste velletje wordt de ontstaansgeschiedenis van Zuid-Afrika beschreven, met de stichting van een handelspost van de VOC in 1652 door Jan van Riebeeck.  Het tweede velletje staat in het teken van de ontwikkeling van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw en van de Kaaps-Hollandse bouwstijl. Het derde velletje behandelt de verschillen en overeenkomsten tussen het Afrikaans en het Nederlands.

 

Op elke postzegel staat een dier afgebeeld dat kenmerkend is voor het beeld dat wij van de Zuid-Afrikaanse fauna hebben: de buffel, de leeuw, de luipaard, de neushoorn, de olifant (the big five) en de pinguïn. Van ieder dier is het silhouet afgebeeld en binnen de contouren van dit schaduwbeeld zijn foto’s verwerkt met een relatie tot de drie thema’s.

 

Voor het historische thema is dat een schilderij van de aankomst van Jan van Riebeeck op de Kaap en een afbeelding van VOC-aardewerk.

 

Bij het economische thema is gebruikgemaakt van een opname van druiventrossen en van een typisch Kaaps-Hollandse boerderij in het landschap.

 

Voor het taalkundige thema tot slot is gekozen voor een fragment van een gedicht van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Ingrid Jonker en voor een foto van de multiculturele en schilderachtige wijk Bo-Kaap in Kaapstad.

De ontwerpers
Het postzegelvel Grenzeloos Nederland, 2011 Zuid-Afrika is het creatieve product van grafisch ontwerper Andreas Schöfl van het bureau Mannschaft uit Amsterdam. Een opdracht waaraan hij met veel plezier heeft gewerkt, zo vertelt hij. “En door intensief samen te werken met mijn compagnon Rob Meerman. Zoals altijd bespreken wij de ontwerpkeuzes met elkaar en pingpongen we met ideeën. De vrijheid die we kregen – los van de voorwaarden waaraan een postzegel nu eenmaal moet voldoen – was groot. Uitgangspunt was om de nalatenschap van het gezamenlijk historisch verleden van Nederland en Zuid-Afrika duidelijk naar voren te laten komen. Nu hoeft dat niet altijd positief te zijn, denk maar aan de herkomst van het woord ‘apartheid’ en aan de soms problematische relatie tussen beide landen. Dat zijn we niet uit de weg gegaan en we hebben bewust gezocht naar een juiste balans tussen serieuze en speelse invalshoeken. En ik denk dat we die hebben gevonden.”

Waarde
Vanaf 1 juli 2010 staat er geen euroaanduiding op de postzegels meer maar een cijfer. Op deze postzegels staat Wereld 1, bedoeld voor priority post tot 20 gram met een bestemming over de hele wereld.

Technische gegevens
Zegelformaat : 36 x 25 mm
Velformaat : 108 x 150 mm
Tanding : 12 ¾ : 13 ¼
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Druktechniek : offset
Oplaag : A: 239.700 velletjes
   B: 15.000 velletjes
   C: 15.000 velletjes
Drukkerij : Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Soort zegels : 3 velletjes met elk 6 bijzondere priority-postzegels

Artikelnummer : 310161

Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan en zwart

-----------------------------------------
Bron: Koninklijke PostNL BV
Communicatie van 18 juli 2011