Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Filatelie is meer dan postzegels verzamelen
Home » Zuid-Afrika » WK 2010

WK 2010

Wereldkampioenschap Voetbal in Zuid-Afrika / WK 2010

Het wereldkampioenschap voetbal vindt van 11 juni 2010 tot en met 11 juli 2010 in Zuid-Afrika plaats. Het wordt het eerste wereldkampioenschap voetbal dat in een Afrikaans land wordt georganiseerd. 32 landen nemen deel waaronder gastland Zuid-Afrika. Zij zullen strijden in acht groepen van vier ploegen, waarvan de eerste twee zullen doorstoten naar de achtste finales. Vervolgens zijn er de kwartfinales, halve finales, een wedstrijd om de derde plaats en de finale.


 


‘Voetbal in Afrika’, uiteraard ter gelegenheid van de World Cup in Zuid Afrika, is het eerste thema dat gekozen is door het Afrika Studiecentrum in Leiden (Wassenaarseweg 52, 3e verdieping).  Het is de bedoeling dat er elke drie  maanden een nieuw thema wordt gekozen. Met deze wisseltentoonstelling wil het Afrika-Studiecentrum beelden van Afrika laten zien uit Afrika zelf. De tentoonstelling is te zien tot 1 september 2010 en bevat ook enkele boeken over het Afrikaanse voetbal uit de bibliotheek van het Afrika Studiecentrum en enkele voetbalattributen. Zuid Afrika gaf zelf al enkele postzegels uit ter voorbereiding van deze mega-gebeurtenis, maar sommige andere landen ook. Uiteraard ontbreekt de vuvuzela niet….

(bron: www.postzegelblog, tekst Ton Dietz)


Dit jaar kijkt de hele sportwereld weer naar Zuid-Afrika. En dat is natuurlijk een goede aanleiding om daar aandacht aan te schenken via de postzegels.
Hieronder een overzicht.
 

En in Nederland?

Speciaal ter gelegenheid van het WK Voetbal in Zuid-Afrika heeft TNT Post samen met de KNVB en de Staatsloterij op 11 mei een uniek postzegelboekje uitgegeven met een voucher voor een vijfde Staatslot.
In het boekje staat precies beschreven hoe ‘onze jongens’ zich door de voorrondes heen gestreden hebben op weg naar Zuid-Afrika. Natuurlijk ontbreken de spectaculaire actiefoto’s niet. Ook het speelschema van het oranje team is opgenomen. Op de negen postzegels (frankeerwaarde € 0,44 per stuk) prijken de portretten van sterspelers en coach Bert van Marwijk.

De verkoopprijs van elk boekje is €9,95 en bevat negen postzegels van € 0,44 met spelers van het Nederlands Elftal en bondscoach Bert van Marwijk en een voucher voor 1/5 Staatslot.

Het boekje wordt gedrukt bij Joh. Enschede Security Printers, Haarlem in een oplage van 125.000 stuks. 
TNT Post werkt hierin samen met Rekafa Special Products, KNVB en de  Staatsloterij.

Giovanni van Bronckhorst en André Ooijer krijgen in Hoenderloo het eerste postzegelboekje overhandigd van Theo van Aalst (Marketing TNT post)

Een afbeelding van alle 9 postzegels met de Oranjespelers is te zien op

http://www.postzegelblog.nl/2010/05/13/giovanni-van-bronckhorst-en-andre-ooijer-ontvangen-uniek-wk-2010-postzegelboekje/

Bekijk de inhoud van het gehele boekje HIER:  http://tntpost.turnpages.nl/DS/public/slot005/  (klik rechtsonder op het boekje!)
HET VOETBAL STADIUM IN KAAPSTAD
(op de achtergrond de beroemde Tafelberg)


14 mei 2009: De Belgische Post geeft onderstaande postzegel uit (frankeerwaarde is "1" dat staat voor 0,59 euro), terwijl België helemaal niet meespeelt met de wedstrijden.


Ook Macedonië geeft in 2010 postzegels uit over het WK. En ook Macedonië speelt niet mee met het WK. Deze zegels zijn blijkbaar bedoeld om te verkopen aan de grote massa van thematische verzamelaars met het onderwerp Voetbal.

                                                                 

 


De negen landen van SAPOA (Southern African Postal Operators Association) hebben allemaal een velletje uitgegeven met 9 ronde postzegels. Dat waren Namibië, Zuid-Afrika, Botswana, Mauritius, Malawi, Zimbabwe, Lesotho, Swaziland en Zambia.
De velletjes zijn gedrukt bij Joh.Enschedé te Haarlem.

Op de zegels staan de silhouetten van voetballers in diverse spelposities afgebeeld. Tevens staat op iedere zegel de mascotte van de spelen: Zakumi. Verder staat op de zegels de vlag van de deelnemende 9 SAPOA-landen.

De zegels zijn ontworpen door de Namibische Anja Denker. Hierboven is het velletje van Zuid-Afrika afgebeeld.